Obserwuj bloga przez email

Włoska kapusta faszerowana gołąbkowym nadzieniem

Włoską kapustę uwielbiam pod wieloma postaciami. Najczęściej robię z niej gołąbki, ale smakuje wspaniale również w zupie jarzynowej, czy jako jedno z warzyw dodawanych do rosołu. Próbowaliście kiedyś faszerować włoską kapustę? Nie? No to dzisiaj zapraszam Was do spróbowania takiego własnie sposobu na włoską kapustę.


Składniki:
niezbyt duża włoska kapusta,
masa mięsna na gołąbki w ilości odpowiedniej do wielkości kapusty (jeśli nie macie swojego ulubionego przepisu na farsz do gołąbków, to zapraszam do >tego przepisu<), 
odrobina oleju,
sól, cukier.


Kapustę obrać z zewnętrznych liści, wykroić lekko głąb. Zagotować wodę z solą i odrobiną cukru, obgotować w niej kapustę (kilkanaście minut na wolnym ogniu).
Kapustę wyjąć z wody, przestudzić. Porozsuwać liście w taki sposób, aby można było między nie nałożyć farsz.


Kiedy już kapusta będzie wypełniona farszem, uformować dłońmi zgrabną główkę, lekko ściskając do środka. 


Kapustę ułożyć w wysmarowanej olejem formie do zapiekania. Upiec pod przykryciem w temperaturze 150-160 stopni do miękkości. (Ja do przykrycia użyłam folii aluminiowej.)


Podawać z pikantnym sosem pomidorowym lub grzybowym. Ja podałam ją z sosem ze świeżych pomidorów bez żadnych innych dodatków.


Smacznego!

10 komentarzy:

  1. nie masz litości, wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo pysznie! Fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja jutro śmigam do babci na gołąbki i na samą myśl mam ślinotok..

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny przepis musze koniecznie wypróbowac !! brawo!

    OdpowiedzUsuń
  5. gołąbki już robiłam ale w drugą stronę jakoś nie przyszło mi do głowy :) Nafaszerować kapustę mięchem. Przy najbliższej okazji spróbuje , mężuś lubi dużo kapusty a tak wygląda, że właśnie jest :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Alez to smacznie wyglada i zdaje sie byc nawet proste.
    Przyznam sie bez bicia, ze nigdy samodzielnie nie robilam golabkow, ale patrzac na te fotki mam ochote na taka ich wersje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale bajer! Danie istne rozpustne i ciekawi oczy :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...