Obserwuj bloga przez email

Pojemniki próżniowe Vacuum marki Dafi - recenzja

Z marką Dafi zetknęłam się pierwszy raz, kiedy podczas Spotkania Blogujących Babeczek otrzymałyśmy dzbanki filtrujące wodę. Moją ciekawość wzbudziły również pojemniki próżniowe Vacuum. Używałam kiedyś podobnego systemu i moje odczucia były mieszane. Pozwólcie zatem, że moja recenzja będzie oparta o wcześniejsze doświadczenia z korzystania z pojemników próżniowych.

pojemników używam od pierwszego dnia


Pojemniki wykonane są z solidnego i estetycznego tworzywa, które sprawia, że bardzo ładnie wyglądają na stole. Każdy pojemnik ma "nóżki", które chronią dno przez porysowaniem w przypadku ustawiania na szorstkiej powierzchni. Jest to dość ważne, gdyż z takich pojemników możemy korzystać w podróży czy na biwaku, gdzie bardzo często korzystamy na przykład ze stołów z surowego drewna.



Pokrywki zabezpieczone są silikonową uszczelką, którą bez problemu można wyjąć i dokładnie umyć.




Każdy pojemnik ma w środku kratkę wykonaną z takiego samego tworzywa i w takim samym kolorze jak pokrywka. Ta kratka zapobiega stykaniu się produktu z dnem pojemnika, a przez to zapewnia dokładne usunięcie powietrza.





System Vacuum jest idealnym rozwiązaniem na zapakowanie jedzenia na podróż czy do pracy, gdyż pojemniki same w sobie są lekkie, a pompka niewielka i można ją zapakować choćby do torebki. Tym samym nie ma obaw, że jak otworzymy pudełko, to potem będzie kłopot jak je zamknąć.

W jaki sposób możemy wykorzystać próżniowe pojemniki Vacuum?

Dłuższą świeżość produktów zapewnia nam próżnia, którą wytwarzamy za pomocą pompki. Jej użycie jest bardzo proste i szybkie: przykładamy do otworu w pokrywce i przy użyciu tłoka "wyciągamy" powietrze na zewnątrz.



W jednym pojemniku możemy przechowywać różne produkty bez obaw o przenikanie zapachów - bez powietrza zapachy się nie wymieszają. 




Próżnia w znacznym stopniu przyspiesza marynowanie mięsa i ryb.

Produkty sypkie takie jak mąka, cukier czy bułka tarta umieszczone w pojemnikach próżniowych są bezpieczne w wilgotnym środowisku. Musimy jednak pamiętać, aby do pudełka wkładać taki produkt w opakowaniu, np. mąkę w torebce papierowej.

Kawa, herbata czy przyprawy znacznie dłużej zachowują swoje aromaty. Zasada ich przechowywania jest podobna: wkładamy do pojemnika w opakowaniu, czyli na przykład jak otworzymy kawę, to zawijamy lekko torebkę i umieszczamy w pojemniku.

Pokrojone wędliny nie wysychają, ani nie stają się "śliskie" jeśli przechowywane są w próżni.

Pieczywo również dłużej jest świeże niż to, które przechowujemy w tradycyjny sposób.



Czym różnią się pojemniki Vacuum od pojemników, których wcześniej używałam?

Zastosowanie pojemników jest identyczne, w tej kwestii nie ma żadnych różnic.

Spore różnice są w wykonaniu i sposobie usuwania powietrza. W moim poprzednim zestawie pojemniki były szklane, przez co znacznie cięższe. Pokrywki również były cięższe, chociaż również wykonane z tworzywa sztucznego.

Zawór, na który nakładało się pompkę był metalowy i po każdym usunięciu powietrza trzeba było go zamknąć przekręcając - uchwyt był niewielki i mało poręczny. W zestawie Vacuum nie trzeba nic przekręcać, a przy otwieraniu pojemnika wystarczy palcem przechylić w bok małą wypustkę.
Największe różnice są w pompce. Mój poprzedni zestaw składał się z pompki na prąd. Na blacie stał na stojaczku spory "pistolet" podłączony do prądu. Kiedy się uruchamiało pompkę, było ją słychać w całym domu. 
Zestaw Vacuum posiada lekką plastikową pompkę, która działa niemal bezgłośnie. Jest to wielka zaleta w sytuacji, kiedy na przykład mamy małe dziecko i chcielibyśmy odessać powietrze z pojemnika nie budząc przy tym malucha.

Polecam każdemu, kto przede wszystkim chce dłużej przechowywać żywność.

23 komentarze:

  1. Brzmi fajnie, ciekawe jakby sprawdziło się u nas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że w każdym domu znajda zastosowanie :)

      Usuń
  2. Nigdy takich pojemników nie miałam . Mam nadzieję, że kiedyś w końcu znajdą sie w mojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też z Dafi kojarzyłam tylko dzbanki, a w sumie na pojemniki nie patrzyłam nawet. Z tego co piszesz to pojemniki tez są dobre, to duzy plus, bo planuję dokonac takiego zakupu :) mam dwa dzbanki i sprawdzają się rewelacyjnie. Woda smakuje znacznie lepiej a w dodatku nie odkłada sie kamien w czajniku ;p a z tymi pojemnikami to przemysle jeszcze, ale chyba mnie przekonałaś ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze polecam, każde moje słowa, które napisałam w recenzji to wynik moich własnych obserwacji :)

      Usuń
  4. Ja mam te szklane, ciężkie z głośną pompką :) ale pomijając te minusy sam pomysł i wykorzystanie sa świetne.... Teraz chyba dokupię te lekkie bo bardzo mi sie przydadzą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no cóż...ja swoją pompkę wyrzuciłam po prostu kilka miesięcy temu, bo nie korzystałam z niej
      a pojemników używam jako miski :)

      szkoda, że nie dopisałam w recenzji, że cena Dafi jest znacznie niższa :)

      Usuń
  5. dawno temu kupiłam w Biedronce zestaw próżniowy, ale szału nie bylo, miseczki za to mam do dziś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nawet nie wiedziałam, że Biedronka miała takie pojemniki w sprzedaży :)

      Usuń
  6. Mam dzbanek dafi od kilku miesięcy i jestem bardzo zadowolona. Pomijając oszczędność jaka wniósł do mojego domu. To fakt, że w oda z dzbanka jest o wiele lepsza niż niejedna e sklepu, za które się często słono płaci.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. święte słowa Elu :) ja też nie taszczę już litrów wody ze sklepu :)

      Usuń
  7. Z dzbanka jestem bardzo zadowolona!
    Nie wiem czy u mnie by się takie pojemniki sprawdziły- musiałabym najpierw nauczyć babcię jak z nich korzystać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z TYCH pojemników korzystanie jest bardzo proste :) na pewno każda babcia poradziłaby sobie :) a Twoja tym bardziej :)

      Usuń
  8. pojemniki prozniowe to cos czego jeszcze nie mialam okazji miec:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam dzbanek filtrujący tej marki i jest świetny, tymi pojemnikami też się czuję skuszona :)

    OdpowiedzUsuń
  10. W takich pojemnikach /większych 2,7l/ bardzo dobrze marynuje się mięso.

    OdpowiedzUsuń
  11. Tyle tylko że są słabe i kruche. Łatwo potrzaskać i łatwo pękają jak sie troche za dużo podpompuje. Większy pojemnik z zestawu padł po pół roku używania podczas hermetyzacji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. używam ich do tej pory i na razie miałam tylko kłopot z jedną pokrywą
      skontaktowałam się z firmą i wymienili ją na szczęście

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...