Obserwuj bloga przez email

Muffiny z aronią

Kiedyś, dawno temu...pokazałam Wam muffinki na słono z przepisu Naczelnej, która piecze je w ilościach hurtowych. Od czasu, kiedy mam ten przepis, piekę je dość często. Raz na słono, raz na słodko.  Dopiero wczoraj jednak udało mi się sfotografować te słodkie - znikają bardzo szybko i nawet nie wiem jak i gdzie.




Składniki na 12 muffinek:
1 szklanka mąki,
pół szklanki mleka,
ćwierć szklanki oleju,
1 jajko,
pół szklanki cukru,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
pół łyżeczki sody,
aronia do deserów.

W jednaj misce wymieszać produkty suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej misce wymieszać mokre: mleko, olej i jajko. Do mokrego wsypać suche i wymieszać. Nie miksować, wystarczy połączyć wszystko łyżką. Połową ciasta wypełnić foremki. Do każdej nałożyć na środek po pół łyżeczki konfitur, a następnie na konfitury resztę ciasta. 
Piec około 20 minut w temperaturze 180 -200 stopni.
Upieczone wykładamy na kratkę, aby przestygły. Ja dzisiaj swoje posypałam tylko cukrem pudrem. Babeczki znikały zanim zdążyły przestygnąć ;)



Babeczki wypełniłam aronią do deserów.



21 komentarzy:

  1. uwielbiam aronię! :)) a to taki niedoceniany owoc...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, masz rację, to niedoceniony bardzo wartościowy owoc

      Usuń
  2. O mniam jakie pyszności :) Muszę kiedyś zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie jadłam/piłam aroni.. a żałuję, nie powiem :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubie aronię ale w muffinkach jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kiedyś często robiłam babeczki, ale znudziły mi się i mam dojść długą przerwę:P

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie dziwię się, że tak szybko znikają, bo wyglądają baaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. hmmm ale pyszne niestety mam tylko surowe aronie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to musisz zrobić z niej konfiturę :) to dopiero będzie smak!

      Usuń
  8. Z tą aronią muszą być przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Niezwykle smakowity przepis. Muszę kiedyś spróbować. Ja dodaję aronię do budyniu, no ale to całkiem prosta potrawa, a te babeczki wymagają jednak pracy. Podziwiam i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ależ te babeczki to są mega proste :) sprawdź sama :)

      Usuń
  10. wygladaja jak paczuszki, a ta aronia w srodku odlotowa:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam tylko sok z aronii , musze te mufinki też zrobić

    OdpowiedzUsuń
  12. Muffinki cudne :). Z aronią nie miałam okazji jeść.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...