Obserwuj bloga przez email

Drożdżowy wianuszek z brązowym cukrem i śliwkami

Podobne ciasto robiłam już jakiś czas temu. Tyle, że na słono. Pamiętacie wieniec serowy z ziołami? Od tamtej pory dość często go piekę, a ostatnio nawet na słodko :) Dziś, przy okazji pieczenia bułek, postanowiłam zrobić z brązowym cukrem i śliwkami. A ze śliwek było tylko kilka, to trzeba było wymyślić jak je dobrze zagospodarować w tym cieście :D 


Składniki:
ok. 250 g. mąki,
pół szklanki mleka,
5 dkg drożdży,
1 łyżeczka białego cukru,
szczypta soli,
50 g. miękkiego masła,
kilka łyżek brązowego cukru,
śliwki.

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mleko podgrzać lekko, dodać do drożdży - wymieszać. Mąkę przesiać i połowę połączyć z mlekiem i drożdżami. Odstawić pod przykryciem do lekkiego podrośnięcia.
Jak już podrośnie, dodać masło i zagnieść. Najlepiej zrobić to ręką, wtedy masło idealnie łączy się z ciastem. Na końcu wsypać resztę przesianej mąki i szczyptę soli - wyrobić aż zacznie odchodzić od miski. Ciasto powinno być dość elastyczne, nie za twarde, ale też nie lejące.
Ciasto odstawić pod przykryciem aż wyrośnie. Kiedy podwoi swoją objętość przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować lub uformować dłońmi prostokąt o grubości około centymetra. Całość posypać brązowym cukrem - ja użyłam około 5-6 łyżek.
Prostokąt od strony szerszego boku zwinąć w rulon. Rulon przekroić wzdłuż zostawiając 3-centymetrowy nierozcięty początek. Całość skręcić, przekładając jeden kawałek za drugi, a następnie zwinąć w ślimaka. Strasznie skomplikowane? :) W razie wątpliwości piszcie, postaram się sensowniej wytłumaczyć ;)


Wianuszek przełożyć do natłuszczonej formy. Powtykać połówki śliwek w dowolny sposób. Piec w temperaturze około 180-190 stopni przez około 40 minut - aż do lekkiego zrumienienia.


Brązowy cukier oprócz słodyczy nadaje ciekawego smaku. Śliwki świetnie się z nim komponują.



Smacznego!

16 komentarzy:

  1. uwielbiam takie ciasta, do tego śliwki ! mmm pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Az sapię :) Kocham śliwki w cieście, i nie tylko :)
    Tak swoją drogą, czy aby my nie tyjemy od samego oglądania takich smakowitości na blogach ? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny i ładny też jako symbol :)

    OdpowiedzUsuń
  4. częstujcie się, coś jeszcze zostało ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Po pierwsze - bardzo elegancko i fajnie wygląda ciasto zarówno przed jak i po upieczeniu. A po drugie - musi być pyszne ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawinięty jest genialnie :D Umiem zawijać tylko makowce i strucle z jabłkiem :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurczę pięknie to zwinęłaś i musi być smaczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. muszę sfotografować poszczególne etapy zawijania, to naprawdę proste :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...