Obserwuj bloga przez email

Budyń waniliowy z konfiturą agrestową

Nadeszły chłodniejsze dni, powietrzu czuć jesień. Popołudniowa kawa z ciasteczkiem już nie wystarcza. Chciałoby się coś na ciepło, coś co rozpieści podniebienie i pozwoli na chwilę zapomnieć, ze już za chwilę, już za momencik nadejdą mroźne dni.
Budynie na ciepło, z konfiturami i czekoladą to desery, które dość często u mnie goszczą. Zmieniają się tylko smaki dodatków. Czasem zjadamy je zanim ostygną, a czasami kiedy postoją chwilę w lodówce. Ale wtedy dobrze jest je dodatkowo polać odrobiną owocowej nalewki.



Składniki na 4 porcje:
pół litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 czubate łyżki cukru waniliowego
1 łyżka masła
12 kostek gorzkiej czekolady
4 łyżki konfitury - użyłam agrestowej
4 herbatniki


Odlać pół szklanki mleka, wsypać do niej obie mąki i wymieszać. Pozostałe mleko wraz z cukrem waniliowym zagotować. Wlać resztę mleka wraz z mąką i mieszając gotować przez chwilę na wolnym ogniu. Na koniec dodać masło i dokładnie połączyć z budyniem.



Herbatniki pokruszyć i wsypać na dno pucharków. Na herbatniki wylać po 2 łyżki gorącego budyniu - położyć na nim po 2 kostki czekolady. Na czekoladę wylać resztę budyniu. Udekorować kostką czekolady i konfiturą agrestową. Podawać na ciepło lub na zimno.





19 komentarzy:

  1. Ja budyń waniliowy albo śmietankowy lubię polewać domowej roboty sokiem (takim do rozrabiania z wodą) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu, te Twoje deserki wyglądają naprawdę anielsko :) z chęcią zjem jeden, a może dwa, albo najlepiej wszystkie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj przypomniało mi się dzieciństwo, takie rzeczy robiła mi mama na podwieczorek ;-)) pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno budyniu nie jadłam :) Wiesz jak narobić apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosty budyń, a jakiego smaka zrobi! Obłędnie wyglądają te zatopione kostki czekolady!;)

    OdpowiedzUsuń
  6. no i super deserek a robiony budyń jest o niebo lepszy od kupnego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, co swoje to swoje :) zawsze wiadomo co w środku ;)

      Usuń
  7. Ojej wygląda niesamowicie i do tego kostka czekolady mniam ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taka roztopiona czekolada w gorącym budyniu...mmm...pycha :)

      Usuń
  8. Na pewno smakuje przepysznie. I ten agrest z imbirem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten agrest smakuje rewelacyjnie :) trzeba spróbować :) polecam

      Usuń
  9. Jak ten deser pysznie ywgląda! I już chyba wiem co zaserwuje Szanownemu Małżonkowi na deser w niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja jeszcze nigdy niczym budyniu nie polałam bo nawet mi to do głowy nie przyszło :) Dziękuję więc za inspirację bo wygląda to przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmmmm pysznie to wygląda!!!oj zjadlabym teraz takie pysznosci

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...