Obserwuj bloga przez email

Żeberka duszone w marynacie miodowej

Żeberka nie są moim szczególnie ulubionym kawałkiem mięsa. Trzeba jednak przyznać, że w połączeniu z niektórymi produktami właśnie one są bezkonkurencyjne. Jednym z takich produktów jest miód, nie zawsze doceniany jako dodatek do mięsa. W tym przypadku miód i żeberka to bardzo udane połączenie smakowe.



Składniki:
600 g żeberek wieprzowych,
5 łyżek miodu 
2 łyżki octu winnego
1, 5 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu
ok. 3 łyżki oleju
1 średnia cebula


Miód, ocet winny, sól, paprykę i pieprz dokładnie ze sobą połączyć. Tak przygotowaną marynatą natrzeć żeberka i odstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć żeberka ze wszystkich stron. 
Cebulę obrać i pokroić w plastry. Dołożyć do mięsa, lekko obsmażyć razem z nim. Całość podlewać niewielką ilością wody i pod przykryciem udusić do miękkości.



Żeberka z takiej marynaty są bardzo kruche. Połączenie słodkiego miodu, octu winnego i pieprzu daje niezwykły smak. Skarmelizowany miód nadaje wspaniałego koloru i aromatu. Polecam wszystkim mięsożercom.

17 komentarzy:

  1. A ja wczoraj robiłam żeberka pieczone w piwie- pyszności! :)
    Do mięs pieczonych z miodem jakoś nie mogę się przekonać, zawsze mi się wydaje, że wyjdzie słodkie, a mięs na słodko wprost niecierpię! :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no coś Ty :) jak nie wlejesz za dużo miodu to nie będzie słodko, gwarantuję :D

      Usuń
    2. No to chyba czas się przełamać i zaryzykować :) Ale lojalnie uprzedzam, że jak coś to będzie na Ciebie! ;)

      Usuń
    3. nie ma sprawy :D od razu krzycz i wszczynaj awantury :D

      Usuń
  2. mmmmmmmmmmmm ale pyszności... chyba ja jutro też się pokuszę i zrobię... :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojjj tak, ja uwielbiam połączenie piwa i miodu :) !

    OdpowiedzUsuń
  4. Małgosiu, zdjęcie wygląda cudnie, ja mięsa nie jem, więc nie spróbuję, ale nie wątpię, że obiadek był przepyszny:-)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam. A co z moja dieta? Takie pokusy pokazujesz aaaa.....

    OdpowiedzUsuń
  6. Razem z mężem uwielbiamy żeberka w każdej postaci. Akurat z miodem jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno bardzo smaczne.Kiedyś robiłem podobne żeberka z syropem klonowym.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  8. robie podobnie i uwielbiam takie mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Akurat żeberka lubię, ale...nie w miodzie;) przyznać jednak trzeba, że Twoje wyglądają niezwykle apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Znalazłam sobie przepis na obiad. Mam żeberka i nie wiedziałam jak je zrobić. Dziękuję za podpowiedź. U Ciebie jest pomysł na wszystko :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Rodzina zachwycona. Warto było spróbować /aiki102/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo miło to czytać :)
      pozdrawiam serdecznie całą rodzinę :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...