Obserwuj bloga przez email

Tarta z farszem ziemniaczanym

...no i wróciłam wreszcie :) Spotkanie Blogujących Babeczek już za nami. Było wspaniale, cudownie, niesamowicie :) Jutro lub pojutrze zamieszczę relację wraz ze zdjęciami, to sami zobaczycie jak się fantastycznie bawiłyśmy :)

A tymczasem mam dla Was kolejną propozycję wykorzystania tego, co nam zostało w lodówce z poprzedniego obiadu, czyli ziemniaków. Prosta i tania tarta z farszem ziemniaczanym z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Bardzo często "znajdujemy" podsuszone wędliny w najdalszym kącie lodówki. Szkoda wyrzucić, a nie za bardzo wiadomo co z tego zrobić. Zdarza się tak Wam? Bo mi się zdarza ;)


Składniki na ciasto:
pół kostki masła (lub margaryny),
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
szczypta soli.


Wszystkie składniki przełożyć do miski i połączyć rozcierając palcami. Powinno wyjść dość sypkie. Przesypać je do natłuszczonej formy i podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Nie musi się rumienić.

Masa ziemniaczana:
około 1 kg ziemniaków,
3 jajka,
1 średnia cebula,
3 ząbki czosnku,
boczek wędzony - ilość według uznania,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
1 pęczek koperku.


Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach - chyba, że mamy już ugotowane :) Zimne ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę. 
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i posiekać.
Boczek pokroić w średnia kostkę i wytopić - na nim usmażyć cebulkę na rumiano. Kiedy cebula będzie gotowa, zdjąć patelnię z ognia, wrzucić czosnek. Wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia.
Do ziemniaków dodać boczek z cebulą i czosnkiem, wbić całe jajka i dodać posiekany koperek. Przyprawić wedle uznania solą, pieprzem i gałką muszkatołową , i dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczony spód tarty i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 - 200 stopni. Zapiekać przez kilkanaście minut aż wierzch tarty lekko się zarumieni.


Podawać na gorąco ze świeżymi pomidorami....


.....lub zapiekanym filetem z ryby :)

Smacznego!

20 komentarzy:

  1. myślałam dziś o tobie :) jakie pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja o Was wszystkich cały czas myślę, ale bateryjki mi się wyczerpały ostatnio, a doba skurczyła :D
      ale już wracam ;)

      Usuń
  2. bardzo ciekawy przepis, ja na coś takiego bym nie wpadła :) choć mnie na spotkaniu nie było to czekam na relację

    OdpowiedzUsuń
  3. O jeju :D Wygląda pysznie :D
    Zrobię ją w sobotę na naszą rocznicę
    Mam nadzieję że mi się uda :D
    Trzymaj kciuki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosia, to ja nie mam jeszcze piekarnika, a Ty tu takie pyszności :( Zaraz się zaślinię :P

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę zapamietac bo czesto zostaja mi ziemniaki

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bombowo! Wprosiłabym się na kawałek, bo uwielbiam ziemniaczane potrawy;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tarta wyglada przepysznie. Czekam na relacje ze spotkania, szkoda, ze ja nie moge w takich uczesniczyc, chyba, ze zorganizujecie cos w Stanach:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia, może Ty zaplanujesz przyjazd, a my dostosujemy się z terminem? :)

      relacja ze spotkania pojawi się wieczorem :)

      Usuń
  8. Niedługo będę robić to cudo, oby się udało :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Powiem szczerze że przeżyłem szok - nigdy takiej tarty nie jadłem :) zabieram przepis do wypróbowania - dziękuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mirku, dziękuję za miłe słowa :) daj znacz, czy smakowało :)

      Usuń
  10. Apetycznie się prezentuje, przepis ląduje w moim zeszyciku i napewno skorzystam

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę to zrobić zawsze mi zostają ziemniaki z obiadu i zawsze robię kop[ytka więc spróbuje na pewno - wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Widzę blog ubrany w nową sukienkę . Bardzo fajnie :)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale narobiłaś mi smaku :) Napewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...