Kostka alpejska
To ciasto robiłam jakiś miesiąc temu. Zrobiłam zdjęcia i zapomniałam o nim :) Dziś szukając w komputerze czegoś zupełnie innego, trafiłam na nie. Szkoda byłoby zapomnieć o czymś tak pysznym :) Przepis znalazłam tam >KLIK< Powiem Wam tylko, że ciasto zniknęło w tempie ekspresowym. Dobrze, ze udało się zrobić zdjęcie jednego z ostatnich kawałków :)
Ciasto biszkoptowe:
3 jajka
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Do sztywnej piany dodawać po jednym żółtku i ubijać dalej. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać razem i stopniowo dodawać do ubitych jaj. Delikatnie lecz dokładnie połączyć wszystko. Ciasto wylać na blaszkę (25 x 36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 175 stopni.
Krem kajmakowo-bezowy:
180 g miękkiego masła
puszka masy kajmakowej
25 dkg bezów
Masło utrzeć mikserem. Stopniowo dodawać po łyżce masy kajmakowej. Na koniec dodać pokruszone bezy i wymieszać.
Masa śmietanowa:
400 ml śmietany kremówki
2,5 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, na końcu wymieszać z żelatyną.
Do dekoracji:
50 g gorzkiej czekolady
Na upieczone i przestudzone ciasto wyłożyć krem kajmakowy. Na krem - masę śmietanową. Górę udekorować startą gorzka czekoladą.
Ciasto jest niesamowicie pyszne :) Bardzo słodkie, ale nie mdłe. W sam raz dla łasuchów :)
Smacznego!
Jak możesz pokazywać takie rzeczy ;( zjadłabym całą blaszkę razem z blaszką :P
OdpowiedzUsuńblaszkę zostaw, żeby była na następne ciacho ;)
UsuńA ja postawiłam sobie wyzwanie - miesiąc bez słodkiego - a tu takie cuda!
OdpowiedzUsuńja nie wytrzymałabym tygodnia :D
Usuńświetna jest !
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i mam ochote na kawałek, ale duży :)
OdpowiedzUsuńale nie za duży ;)
UsuńJest tak apetyczne że ... nie wiem jak opisać swoje odczucia. Zapisuje przepis !
OdpowiedzUsuńsmacznego :)
UsuńZjadłabym ze smakiem i dokładkę bym chciała :) Zostało coś jeszcze?
OdpowiedzUsuńdla Ciebie coś się znajdzie ;)
UsuńWygląda przesmacznie! :)
OdpowiedzUsuńjest smaczniejsze niż na to wygląda ;)
UsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńCzuję jak wgryzam się miękko, beziki chrupią delikatnie na zębach a śmietana rozpływa się na podniebieniu ... :)
OdpowiedzUsuńoj Ty łasuchu :D
UsuńJak ja lubię takie ciacha:)
OdpowiedzUsuńBezy i kajmak..Od samego patrzenia można się zasłodzić.. ;) Ale wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńTo ciacho musi być przepyszne!
OdpowiedzUsuńi jest :)
UsuńWygląda niesamowicie pysznie!
OdpowiedzUsuńSuper pysznie ciasto wygląda! Smakowicie wręcz :)
OdpowiedzUsuńSuper blog, będę obserwować i pozdrawiam
- kol. z Przepis na Kobietę ;)
zapraszam też do siebie.... http://aniatestujeprodukty.blogspot.com/
już dreptam do Ciebie :)
UsuńNic dodać,nic ująć - PYCHOTA.Śliczne zdjęcie.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńO matko matko *.* Zjadłabym chyba całe na raz :D
OdpowiedzUsuńWygląda trochę jak wuzetka, za którą przepadam!
OdpowiedzUsuńMniam
OdpowiedzUsuńWitam, ja mam pytanko o tą śmietanę... bo ona chyba taka niesłodka wychodzi tylko śmietana i żelatyna??
OdpowiedzUsuńśmietana po ubiciu nabiera minimalnej słodyczy, jednak posłodzona dodatkowo cukrem byłaby za słodka :) dodatek masy kajmakowej wspaniale harmonizuje z taką "niedosłodzoną" śmietaną :)
Usuńwłaśnie zabieram się do robienia tego apetycznego ciasta....muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńżyczę smacznego :) a jak się uda to proszę sfotografować i pochwalić się :)
Usuńwesołych i smacznych świąt!
biszkopt upieczony wczoraj ;) a już teraz zabieram się do zrobienia reszty. juz nie mogę doczekać się aż je spróbuje ! pozdrawiam ;) Wesolych Świąt ! ;]
OdpowiedzUsuńna pewno będzie smacznie :)
Usuńwesołych świąt!
ja zrobiłam ale masa kajmakowo-bezowa się rozlewała ... zbyt miękka :(
OdpowiedzUsuńnie wiem dlaczego tak się stało :( jeśli normalnie utarłaś masło z kajmakiem, a potem dodałaś bezy to nie powinno nic się rozlać, bezy są suche i wchłonęłyby ewentualną wilgoć
Usuń