Obserwuj bloga przez email

Kostka alpejska

To ciasto robiłam jakiś miesiąc temu. Zrobiłam zdjęcia i zapomniałam o nim :) Dziś  szukając w komputerze czegoś zupełnie innego, trafiłam na nie. Szkoda byłoby zapomnieć o czymś tak pysznym :) Przepis znalazłam tam >KLIK< Powiem Wam tylko, że ciasto zniknęło w tempie ekspresowym. Dobrze, ze udało się zrobić zdjęcie jednego z ostatnich kawałków :)




Ciasto biszkoptowe:
3 jajka
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao


Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Do sztywnej piany dodawać po jednym żółtku i ubijać dalej. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać razem i stopniowo dodawać do ubitych jaj. Delikatnie lecz dokładnie połączyć wszystko. Ciasto wylać na blaszkę (25 x 36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 175 stopni.

Krem kajmakowo-bezowy:
180 g miękkiego masła
puszka masy kajmakowej
25 dkg bezów

Masło utrzeć mikserem. Stopniowo dodawać po łyżce masy kajmakowej. Na koniec dodać pokruszone bezy i wymieszać.

Masa śmietanowa:
400 ml śmietany kremówki
2,5 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, na końcu wymieszać z żelatyną.

Do dekoracji:
50 g gorzkiej czekolady


Na upieczone i przestudzone ciasto wyłożyć krem kajmakowy. Na krem - masę śmietanową. Górę udekorować startą gorzka czekoladą. 



Ciasto jest niesamowicie pyszne :) Bardzo słodkie, ale nie mdłe. W sam raz dla łasuchów :)
Smacznego!


35 komentarzy:

  1. Jak możesz pokazywać takie rzeczy ;( zjadłabym całą blaszkę razem z blaszką :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. blaszkę zostaw, żeby była na następne ciacho ;)

      Usuń
  2. A ja postawiłam sobie wyzwanie - miesiąc bez słodkiego - a tu takie cuda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda i mam ochote na kawałek, ale duży :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest tak apetyczne że ... nie wiem jak opisać swoje odczucia. Zapisuje przepis !

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym ze smakiem i dokładkę bym chciała :) Zostało coś jeszcze?

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. jest smaczniejsze niż na to wygląda ;)

      Usuń
  7. Czuję jak wgryzam się miękko, beziki chrupią delikatnie na zębach a śmietana rozpływa się na podniebieniu ... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak ja lubię takie ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bezy i kajmak..Od samego patrzenia można się zasłodzić.. ;) Ale wygląda apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. To ciacho musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda niesamowicie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Super pysznie ciasto wygląda! Smakowicie wręcz :)
    Super blog, będę obserwować i pozdrawiam
    - kol. z Przepis na Kobietę ;)

    zapraszam też do siebie.... http://aniatestujeprodukty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Nic dodać,nic ująć - PYCHOTA.Śliczne zdjęcie.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  14. O matko matko *.* Zjadłabym chyba całe na raz :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda trochę jak wuzetka, za którą przepadam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam, ja mam pytanko o tą śmietanę... bo ona chyba taka niesłodka wychodzi tylko śmietana i żelatyna??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śmietana po ubiciu nabiera minimalnej słodyczy, jednak posłodzona dodatkowo cukrem byłaby za słodka :) dodatek masy kajmakowej wspaniale harmonizuje z taką "niedosłodzoną" śmietaną :)

      Usuń
  17. właśnie zabieram się do robienia tego apetycznego ciasta....muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. życzę smacznego :) a jak się uda to proszę sfotografować i pochwalić się :)
      wesołych i smacznych świąt!

      Usuń
  18. biszkopt upieczony wczoraj ;) a już teraz zabieram się do zrobienia reszty. juz nie mogę doczekać się aż je spróbuje ! pozdrawiam ;) Wesolych Świąt ! ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno będzie smacznie :)
      wesołych świąt!

      Usuń
  19. ja zrobiłam ale masa kajmakowo-bezowa się rozlewała ... zbyt miękka :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem dlaczego tak się stało :( jeśli normalnie utarłaś masło z kajmakiem, a potem dodałaś bezy to nie powinno nic się rozlać, bezy są suche i wchłonęłyby ewentualną wilgoć

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...