Obserwuj bloga przez email

Deser waniliowy z malinami z nalewki - przepis na domowy budyń waniliowy

Pomysł na ten deser zrodził się przypadkowo i w pewnym sensie z niechęci do marnowania jedzenia. Mianowicie kilka miesięcy temu kupiłam mrożone maliny. Było to przed sezonem, na świeże było zdecydowanie za wcześnie. W planach miałam ciasto z malinami, jednak po wysypaniu owoców z torebki mina mi zrzedła. Maliny były delikatnie mówiąc w stanie opłakanym - pokruszone dość drobno, jakby ktoś je celowo rozbił. Na szczęście nie wyglądało na to, że owoce rozmroziły się i zamrożono je ponownie. Na zaplanowane ciasto nie nadawały się jednak. Postanowiłam zasypać je cukrem na jeden dzień, żeby puściły jak najwięcej soku, a następnie zalać wódką. Tak też zrobiłam i malinki nabierały mocy przez kilka tygodni. (Post o nalewce z mrożonych owoców pojawił się niedawno na blogu.) Po tym czasie owoce odcedziłam, nalewkę dosłodziłam i zaczęłam myśleć co zrobić z tymi drobnymi malinkami, bo przecież szkoda wyrzucić. Postanowiłam zatem przygotować szybki deser - oczywiście tylko dla dorosłych.

sprawdzony przepis na domowy budyń, deser z owocami, co zrobić z owocami z nalewek, jak wykorzystać owoce z nalewki, daylicooking


Składniki:
pół litra mleka
1/3 średniej laski wanilii
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki cukru
2 łyżki masła
po 1 łyżce malin (lub innych owoców) na porcję)

Wanilię przekroić wzdłuż, końcem noża zeskrobać drobne nasionka. Odlać pół szklanki mleka, wsypać do niej obie mąki i wymieszać. Pozostałe mleko wraz z nasionkami wanilii i cukrem zagotować. Wlać resztę mleka wraz z mąką i mieszając gotować przez chwilę na wolnym ogniu. Na koniec dodać masło i dokładnie połączyć z budyniem.
Tak przygotowany budyń wlać do pucharków, a na wierzchu ułożyć po łyżce malin z nalewki.


co zrobić z owoców z nalewki?, prosty deser dla dorosłych, przepis na domowy budyń, daylicooking


Deser można podawać na zimno lub na gorąco, zaraz po przygotowaniu. Jest bardzo aromatyczny, a słodycz budyniu fantastycznie kontrastuje z wytrawnym smakiem i zapachem malin. Kiedy podajemy deser na zimno, jest idealny na upalne dni. Kiedy zaserwujemy go na gorąco, wtedy jest bardzo rozgrzewający, w sam raz na nadchodzącą jesień.


przepis na domowy budyń, jak wykorzystać owoce z nalewki?, daylicooking



10 komentarzy:

  1. Przeapetyczny deser, uwielbiam maliny. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja uwielbiam desery ogólnie, wszystkie bez wyjątku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo Ty jesteś taki sam łasuch jak ja :D

      Usuń
  3. najprostsze desery s ą najlepsze :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najprostsze i od początku do końca własnoręcznie zrobione :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. kochana, u Ciebie jeszcze pyszniejsze :)

      Usuń
  5. Jak z malinami, to ja ustawiam się szybko w kolejce ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. No właśnie a ja wyrzuciłam maliny z nalewki. Ale robię kolejną partię i tym razem je zatrzymam to może też przygotuje jakiś fajny deser!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...