Obserwuj bloga przez email

Zupa krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki

Przygotowując ostatnio salsę pomidorowo - paprykową do ryby postanowiłam z tak przygotowanych warzyw zrobić zupę - krem. Bardzo lubię takie zupy, gdyż przetarte warzywa nadają im inny, znacznie pełniejszy od tradycyjnych zup, smak. Biorąc pod uwagę trwający sezon na pomidory i paprykę grzechem byłoby nie wykorzystać ich :)



Składniki:
3 większe pomidory,
3 średnie czerwone papryki,
1,5 - 2 litry bulionu mięsno - warzywnego,
3 liście laurowe,
7-8 ziaren ziela angielskiego,
sól, pieprz do smaku.

Pomidory i paprykę umyć, ułożyć na płaskiej blasze i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 220 stopni. Zapiec aż na papryce pojawią się czarne plamki. Po upieczeniu paprykę skropić zimną wodą i owinąć folią spożywczą - skórka się w ten sposób "odparzy" i łatwo da się zdjąć. Wraz ze skórką usunąć gniazda nasienne.
Pomidory obrać i wykroić środek.
Paprykę, pomidory i marchewkę z bulionu zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. 
Bulion zagotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać zmiksowane warzywa i na wolnym ogniu gotować przez kilka minut.
Zupę doprawić solą i pieprzem. Czasami dodaję również przeciśnięty przez praskę czosnek, ale tym razem obyło się bez niego :)


Zupa jest na tyle sycąca, że wystarczy do niej dodać kleks śmietany lub naturalnego jogurtu :)

Smacznego!





17 komentarzy:

  1. Super, muszę wypróbować, też lubię kremy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak zrobisz, to daj znać czy smakowało :)

      Usuń
  2. Nie lubię zup w formie kremu, ale ta wygląda obłędnie... Nigdy nie jadłam nic podobnego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja lubię kremy :) ta z pieczoną papryką jest przepyszna :)

      Usuń
  3. Gosiu twoja zupka wyglada bardzo apetycznie:)kolejny raz nasze gusta kulinarne sie witaja:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna psiankowata zupka ;) Dziękuję za dodanie do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniammm uwielbiam potrawy z pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam zupy kremy. Koniecznie bedę musiała wypróbować Twojego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zupę pomidorową biorę w ciemno...:)

    OdpowiedzUsuń
  8. No właśnie też się muszę zebrać i zrobić wreszcie krem z pomidorków czy papryki :) bo ta Twoja wygląda tak zachęcająco ;) a ja kremiki uwielbiam :) biorę dużą michę Twojej zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda na bardzo smaczną :)

    OdpowiedzUsuń
  10. rzeczywiście w sezonie pomidorowo paprykowym grzechem byłoby jej nie zrobić :) dopisuję na plan obiadowy w najbliższych dniach

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...