Obserwuj bloga przez email

Pomidory z mięsem zapiekane w sosie własnym

Sezon pomidorowy w pełni, a co za tym idzie mnogość pomysłów, jak je przygotować. Na zimno, na ciepło. Zapiekane, gotowane w zupie i jako sosy do makaronu. Keczupy, przeciery i sałatki. Hulaj dusza :) 
Zimą brakuje mi pomidorów, więc staram się najeść ich "na zapas" teraz. Bo te zimowe to takie nie-pomidory. Napompowane chemią, bez ich pięknego zapachu - tego nie można nazwać pomidorem, lecz jedynie namiastką.
Pomidory zapiekane dość często robię. To wbrew pozorom jedzonko szybkie i łatwe do zrobienia. I jakie smaczne :)


Składniki:
duże pomidory,
mięso mielone - ilość adekwatna do ilości i wielkości pomidorów,
masło,
sól, pieprz, zioła prowansalskie,
cebula,
czosnek.

Pomidory umyć i osuszyć. Ściąć górę od strony szypułki. Środek lekko wydrążyć, ale uważać, żeby nie za mocno, gdyż jeśli ścianki będą zbyt cienkie, wtedy pomidor pęknie podczas zapiekania.
Mięso przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodać posiekany drobno czosnek i pokrojoną drobno cebulę. Połowę wydrążonego srodka pomidora dodać do mięsa. Wszystko razem połączyć. 
Pomidory napełnić masą pomidorowo - mięsną. 


Na wierzchu ułożyć wiórki masła. Pomidory ułożyć w naczyniu do zapiekania wraz z resztą wydrążonego pomidora i kawałeczkami masła. Naczynie przykryć.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180 stopni na około pół godziny.

Podczas pieczenia powstaje pyszny, aromatyczny sos. 

Taki pomidor smakuje z wieloma dodatkami, nawet z bułką :)

Smacznego!

24 komentarze:

  1. Pychotka! Ja też mam w planach faszerowanie pomidorków, ale jeszcze nie wiem czym ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie mogę jeść pomidorów na zapas bo mnie uczulają. :( a tak bardzo je kocham Zimą pocieszam się tymi z puszki...bo świeże uważam za...niezjadliwe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to przykra alergia :( omija Cię tyle przyjemności :(

      Usuń
  3. dawno nie jadłam a tak je lubię ..

    OdpowiedzUsuń
  4. O matko, papryki nadziewanej przez Ciebie mi się zachcialo! Ale to pysznie wygląda... <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomidorki uwielbiam w każdej postaci :) Tylko przez kilka miesięcy karmienia córci musiałam z nich zrezygnować bo mała miała alergię i bardzo mi ich brakowało w codziennym menu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepsze takie swojskie z krzaczka :) moje niestety zaraza wzięła dlatego już nie sadzę. Odechciało mi się. Kupujemy latem od jednej pani, też swojskie , pachnące i tanie :) A pomidory uwielbiam, ponoć działają antyrakowo, nic tylko wcinać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oooo nie lubię pomidorów w takiej postaci, ale może się przekonam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmm a ja kocham takie połączenia mięsno pomidorowe :) w ten sposób akurat nadziewałam papryke ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też paprykę nadziewam, chyba częściej niż pomidory :)

      Usuń
  9. Podoba mi się ten przepis.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest prosty i smaczny :)
      pozdrawiam również :)

      Usuń
  10. Sezon na pomidory, ach! U Ciebie Małgosiu przepysznie i rewelacyjnie, super danie, aż czuję aromat!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniale to wygląda jeszcze nigdy nie robiłam takich pomidorów chyba spróbuję wygląda na latwe

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowne danie, takie smaki lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam.Podobają mi się te pomidory.Muszę coś takiego zrobić.Oczywiście jeżeli dam to na bloga,to umieszczę link do Twojej strony.Piszesz ciekawego bloga,chętnie jeszcze do Ciebie zajrzę.Pozdrawiam Christopher.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za niezwykle miłe słowa, miło jest je czytać :)
      również pozdrawiam bardzo serdecznie :)

      Usuń
  14. Chodzę i tarty z ziemniaków szukam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tam zapraszam:
      http://daylicooking.blogspot.com/2013/09/tarta-z-farszem-ziemniaczanym.html
      :)

      Usuń
  15. Witaj.Zrobiłem te pomidory i dałem przekierowanie na Twojego bloga [TUTAJ].Ciekawy jestem czy się Tobie podobają.Pozdrawiam Christopher,PS.Tarta super

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...