Obserwuj bloga przez email

Kieszonki schabowe ze świeżymi śliwkami i wędzonym boczkiem

Rzadko przygotowuję klasyczne kotlety schabowe. Najczęściej schab wykorzystuję do różnym potrawek z warzywami lub przygotowuję roladki czy kieszonki - takie, jak dzisiaj. Schab jest mięsem samym w sobie suchym, więc, aby nadać mu kruchości i soczystości dobrze jest "wspomóc" go dodatkami. Dzisiaj takimi dodatkami były śliwki i wędzony boczek.


Składniki:
świeży surowy schab,
surowy wędzony boczek,
świeże śliwki,
sól, pieprz, majeranek,
cebula,
czosnek,
tłuszcz do obsmażenia,
słodka śmietana do doprawienia sosu.

Boczek pokroić w średniej grubości plastry - nie mogą być większe niż nasz kawałek schabu.
Śliwki umyć i wypestkować.
Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pociąć na dość grube plastry. Od węższego brzegu naciąć przez środek ostrym nożem kieszonkę.
Do kieszonki włożyć plaster boczku i polówki śliwek. W moich zmieściły się dwie połówki :)
Tak nadziane kotlety oprószyć solą, pieprzem i majerankiem.
Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i obsmażyć obtoczone w mące kotlety. 
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i posiekać.
Do obsmażonych kotletów dodać cebulę i czosnek - wszystko razem udusić do miękkości mięsa, podlewając bulionem lub wodą.
Kiedy mięso będzie miękkie wyjąć je i doprawić sos. Ja nie dodawałam już mąki, lecz użyłam odrobiny słodkiej śmietanki, którą zagotowałam z wytworzonym podczas duszenia sosem.
Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.


Takie kieszonki podałam dziś ze zwyczajną kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko oraz z zasmażoną kapusta kiszoną. Pokrojone w cząstki świeże śliwki idealnie pasowały do tego zestawu :)




Smacznego!

23 komentarze:

  1. MMM! :) Wyglądają bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki schab to ja mogłabym jeść! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie nadziane, takie dania lubię ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. znowu pyszny pomysł na obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. czuje wielka gule w gardle gdy na to patrze! przepysznie wyglada!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale wspaniałe kieszenie i to do tego pełne :) oj mimo, że przed chwilą zjadłam kolację ślinka mi cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam mniam pychotka.To ja się wpraszam.Monika Szlązak

    OdpowiedzUsuń
  9. oo jacie, jacie jakie smakołyki :p wpadam do Ciebie na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale pięknie podany obiadek, aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniale wygląda. Lubię połączenie mięska z owocami.

    OdpowiedzUsuń
  12. mniam ale mi zaburczało w brzuchu, o masakra jaki hałas ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. aj aj aj chyba Cię uduszę :) już po 18.00, ale jak zobaczyłam ten schab to mi w brzuszku zaburczało :) no pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Podane jak w restauracji :D Uwielbiam takie eksperymenty :D

    OdpowiedzUsuń
  15. mięko, to coś co facetom smakuje najbardziej! ta potrawa jest świetna, polecam! na prawdę smaczna, poczek użyłem od henryka kani, bardzo dobry!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...