Obserwuj bloga przez email

Kalafiorowa zupa - krem z czosnkiem

Od jakiegoś czasu jestem zakochana w zupach - kremach. Uwielbiam ich konsystencję, smak i aromat.  Dzisiaj przygotowałam taką zupę z jednych z moich ulubionych składników, czyli z czosnku i kalafiora. Zupa ta jest niezwykle sycąca i gęsta. Połączenie kalafiora i czosnku nadaje wspaniałego aromatu i smaku.

Składniki:
4-5 skrzydełek z kurczaka (lub inne dowolne mięsko, lub porcja rosołowa)
4 średnie marchewki,
3 średnie pietruszki,
1 średni seler,
1 mały por,
1 mały kalafior,
1 główka czosnku,
3-4 łyżki masła,
sól, pieprz - do smaku,
2 liście laurowe,
kilka ziaren ziela angielskiego,
jogurt naturalny lub śmietana.

Mięso (porcję rosołową) opłukać i ugotować w około 2 litrach wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po ugotowaniu wywar przecedzić. Dodać do niego warzywa i podzielony na różyczki kalafior. Posolić i ugotować do miękkości.
Czosnek obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Nie powinien się zrumienić, gdyż straci na smaku.
Czosnek dodać do zupy, zagotować. Całość zmiksować lub przetrzeć przez sito.
Zupę doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego, ewentualnie śmietany.




Zupa ma piękny kolor, jest bardzo gęsta i gwarantuję, że nie potrzeba żadnych dodatków, aby najeść się do syta :)

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Smakowałaby mi:) Ładne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie watpie, ze taka zupa musi swietnie smakowac :) wyglada bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mysle ,ze ta zupka byla by w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze takiej nie jadłam. Czy aby starczy mi życia by to wszystko wypróbować, nie jestem pewna :))

    OdpowiedzUsuń
  5. w czwartek będę ją robić :D trzymaj kciukersy :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...