Obserwuj bloga przez email

Kabaczek zapiekany z mięsem i fetą

Witajcie kochani :) nie było mnie przez jakiś czas i przyznam się, że brakowało mi zaglądania na ulubione blogi :) Urlop jednak już się skończył i pora wracać do codzienności :)
Chciałabym dziś pokazać Wam coś, co przygotowałam podczas mojego wyjazdu. Bo przecież mimo urlopu jeść trzeba, prawda? ;) Miałam to szczęście, że sama mogłam przygotowywać posiłki, co dla mnie jest niebywałym luksusem. Najlepsza restauracja to nie to samo, co własnoręcznie przygotowane jedzonko :)




Kabaczek to inaczej cukinia. Ja od zawsze rozróżniam żółtego kabaczka i zieloną cukinię ;) 
Kabaczka można przygotowywać na wiele sposobów: panierowany, duszony, obsmażany, w zalewach i tak dalej. Ja - z racji sympatii do zapiekanych warzyw - przygotowałam go podobnie jak bakłażana, czyli zapiekłam go z mięsem i serem feta. Należy tylko zwrócić uwagę, aby kabaczek był "młody" z delikatną skórką. Jeśli jest lekko zdrewniała czy łykowata, wtedy wystarczy ją cieniutko obrać. 

Składniki:
kabaczki,
mięso mielone,
odrobina oleju do obsmażenia mięsa,
odrobina koncentratu pomidorowego,
ser feta,
sól, pieprz, zioła prowansalskie,
cebula,
czosnek,
świeży tymianek - opcjonalnie,
pomidor.

Kabaczki umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć z pestek. Jeśli skóra jest gruba i łykowata, wtedy należy ją cienko zdjąć.
Tak przygotowanego kabaczka solimy i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie odlewamy z niego wodę i jest gotowy do nadziewania. (Jeśli kabaczek jest duży, wtedy dobrze jest go zamiast solenia lekko obgotować w posolonej wodzie.)

Cebulę obrać i pokroić w średnią kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Zeszklić na niewielkiej ilości oleju. 
Na zeszkloną cebulę i czosnek włożyć mięso mielone i lekko podsmażyć dodając sól i przyprawy do smaku.

Połowę podsmażonego mięsa nałożyć do kabaczków, na nie plastry pomidora. Na pomidory resztę mięsa, a na górę pokruszoną fetę.



Nafaszerowane kabaczki zapiekać pod przykryciem w temperaturze 160-170 stopni przez około 45 minut.
Podawać z sosem czosnkowym przygotowanym ze śmietany, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu.





Smacznego!

21 komentarzy:

  1. no właśnie zawsze miałam problem co to cukinia a co kabaczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie powinnam oglądać tego przed snem bo się głodna zrobiłam :) Pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. kurcze, bo się pogubiłam...czyli to żółte to kabaczek, tak? a zielona jest cukinia?
    mam 3 cukinie? w domciu, może zrobię takie danie?wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ponoć jedno i to samo ;) w niektórych regionach Polski cukinia nazywana jest kabaczkiem, ale ja zawsze zieloną cukinię nazywałam cukinią, a żółtą kabaczkiem ;)

      Usuń
  4. Wow, jak to pieknie i apetycznie wyglada:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czasem robie bardzo podobnie ale z bakłażanem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bakłażana też często robię w taki sposób :) mniammmm :)

      Usuń
  6. I dzisiaj taki obiadek sobie zafunduję. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo smakowicie :) Kabaczka jeszcze nie jadłam, ale dzisiaj będę robić cukinię faszerowaną :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Do tej pory jadłam tylko cukinię faszerowaną :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. smakuje wspaniale, nawet przy tej temperaturze :)

      Usuń
  10. a ja ostatnio cukinię zapiekałam :) ależ narobiłaś mi ochoty :) cudeńka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ekstra. Zupełnie zapomniałam robiąc cukinię faszerowaną że mogę dodać fetę ! Dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O rany ale pyszności i nawet mogę je jeść:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam kabaczki nadziewane i jak widać każdy ma swój własny przepis dlatego pozwoliłem sobie go zapisać i w najbliższym czasie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...