Prosta i szybka zupa czosnkowa
Bardzo prosta i szybka zupa, o zaskakującym smaku i aromacie. Na randkę jej nie polecam, ze zrozumiałych względów. Jednak na obiad, podana z pszennymi grzankami ze zrumienionym serem jest wyśmienita.
Inspiracją do przygotowania tej zupy był dla mnie przepis z książki "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej.
Inspiracją do przygotowania tej zupy był dla mnie przepis z książki "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej.
Składniki:
ok. półtora litra rosołu lub wywaru mięsno-warzywnego
10-12 sporych ząbków czosnku
3 łyżki masła
mielony biały pieprz
sól
100-150 ml kwaśnej gęstej śmietany
ewentualnie 1 łyżeczka mąki pszennej
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Białe warzywa z rosołu (pietruszkę i seler) zmiksować lub zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Masło roztopić w garnku, zeszklić na nim czosnek - nie powinien się zrumienić. Dodać starte warzywa i chwilę poddusić razem. Wszystko zalać rosołem i gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.
Do zupy dodać śmietanę, którą możemy przed dodaniem zaparzyć gorącą zupą, żeby nam się nie zważyła. Można też wymieszać ją dokładnie z łyżeczką mąki i wtedy wlać do zupy, i zagotować.
Doprawiamy białym pieprzem i solą. Przed podaniem można posypać zieloną pietruszką, która bardzo pasuje do tej zupy.
![]() |
grzanki przygotowałam oczywiście z własnoręcznie upieczonego chleba tostowego, który opiekłam na patelni i posypałam utartym serem |
Pierwszy raz słyszę o zupie czosnkowej!
OdpowiedzUsuńSos czosnkowy uwielbiam i mogłabym jeść łyżkami, więc myślę, ze ta zupka przypadłaby mi do kubków smakowych :D
robiłam pierwszy raz i przyznam, ze smak i aromat mnie zaskoczył :) pozytywnie :)
UsuńUwielbiam zupę czosnkową, szczególnie tę podawaną w Czechach. Twoja wersja wydaje się być lżejszą, chyba ze względu na białe warzywa. Myślę, że się skuszę :)
OdpowiedzUsuńwithlovetocok.blogspot.com
to moja pierwsza zupa czosnkowa, ale wiem, że będę szukać innych jej kombinacji :)
UsuńNigdy nie jadłam takiej zupy więc czas w końcu spróbować :)
OdpowiedzUsuńspróbuj, zdziwisz się jaka jest pyszna :)
Usuńpyszna:) też robię czosnkową zupę w podobny sposób:)
OdpowiedzUsuńNie jadłam, z czosnkiem tak troszkę się boję. Przeważnie do sosów używam.
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do Liebster award. Zapraszam :)
czosnkowa? Brzmi zaskakująco :D ciekawe czy ma baaardzo intensywny zapach?;D
OdpowiedzUsuńwłasnie zapach ma zaskakująco delikatny :) i smak też :)
UsuńSzybko i pysznie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie zupki :) pyszne i rozgrzewajace ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam! ale mąż zwiewa potem heh
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńZupę czosnkową jadłam tylko raz, w restauracji. Jej smak pozostawiał wiele do życzenia. Ale... skoro tą wersję polecasz, to chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńJuż sam wygląd jest o niebo lepszy niż tej którą jadłam (a raczej spróbowałam)
zrób sama w domu, będziesz zaskoczona smakiem i aromatem :)
Usuńniektórzy nie lubią czosnku bo pachnie a ja uwielbiam nawet w takim wydaniu :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o takiej zupie trzeba wypróbować:)
OdpowiedzUsuńwypróbuj i napisz jak smakowało :)
Usuń