Obserwuj bloga przez email

Prosta i szybka zupa czosnkowa

Bardzo prosta i szybka zupa, o zaskakującym smaku i aromacie. Na randkę jej nie polecam, ze zrozumiałych względów. Jednak na obiad, podana z pszennymi grzankami ze zrumienionym serem jest wyśmienita.
Inspiracją do przygotowania tej zupy był dla mnie przepis z książki "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej.




Składniki:
ok. półtora litra rosołu lub wywaru mięsno-warzywnego
10-12 sporych ząbków czosnku
3 łyżki masła
mielony biały pieprz
sól
100-150 ml kwaśnej gęstej śmietany
ewentualnie 1 łyżeczka mąki pszennej

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Białe warzywa z rosołu (pietruszkę i seler) zmiksować lub zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Masło roztopić w garnku, zeszklić na nim czosnek - nie powinien się zrumienić. Dodać starte warzywa i chwilę poddusić razem. Wszystko zalać rosołem i gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. 
Do zupy dodać śmietanę, którą możemy przed dodaniem zaparzyć gorącą zupą, żeby nam się nie zważyła. Można też wymieszać ją dokładnie z łyżeczką mąki i wtedy wlać do zupy, i zagotować.



Doprawiamy białym pieprzem i solą. Przed podaniem można posypać zieloną pietruszką, która bardzo pasuje do tej zupy.


grzanki przygotowałam oczywiście z własnoręcznie upieczonego chleba tostowego,
który opiekłam na patelni i posypałam utartym serem

19 komentarzy:

  1. Pierwszy raz słyszę o zupie czosnkowej!
    Sos czosnkowy uwielbiam i mogłabym jeść łyżkami, więc myślę, ze ta zupka przypadłaby mi do kubków smakowych :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam pierwszy raz i przyznam, ze smak i aromat mnie zaskoczył :) pozytywnie :)

      Usuń
  2. Uwielbiam zupę czosnkową, szczególnie tę podawaną w Czechach. Twoja wersja wydaje się być lżejszą, chyba ze względu na białe warzywa. Myślę, że się skuszę :)

    withlovetocok.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to moja pierwsza zupa czosnkowa, ale wiem, że będę szukać innych jej kombinacji :)

      Usuń
  3. Nigdy nie jadłam takiej zupy więc czas w końcu spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna:) też robię czosnkową zupę w podobny sposób:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam, z czosnkiem tak troszkę się boję. Przeważnie do sosów używam.

    Nominowałam Cię do Liebster award. Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. czosnkowa? Brzmi zaskakująco :D ciekawe czy ma baaardzo intensywny zapach?;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. własnie zapach ma zaskakująco delikatny :) i smak też :)

      Usuń
  7. uwielbiam takie zupki :) pyszne i rozgrzewajace ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam! ale mąż zwiewa potem heh

    OdpowiedzUsuń
  9. Zupę czosnkową jadłam tylko raz, w restauracji. Jej smak pozostawiał wiele do życzenia. Ale... skoro tą wersję polecasz, to chyba się skuszę :)
    Już sam wygląd jest o niebo lepszy niż tej którą jadłam (a raczej spróbowałam)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób sama w domu, będziesz zaskoczona smakiem i aromatem :)

      Usuń
  10. niektórzy nie lubią czosnku bo pachnie a ja uwielbiam nawet w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie słyszałam o takiej zupie trzeba wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...