Obserwuj bloga przez email

Ziemniaki po gospodarsku, czyli pyrki na boczku

Dzisiaj będzie krótko i szybko, bo zalatana jestem ostatnio i jakoś dziwnie dobra stała się za krótka ;) Na gotowanie też mało czasu, więc jest prosto i z tego co pod ręką akurat jest.
Moooni ostatnio poprosiła mnie i przepis na zapiekankę z młodych ziemniaków.  Mam kilka sprawdzonych sposobów na młode ziemniaki zapiekane, ale przypomniał mi się kolejny babciny sposób, a więc ziemniaki, boczek, cebulka i koperek. Koniecznie z dodatkiem maślanki lub kefiru. Najlepsze byłoby kwaśne mleko, ale w mieście niestety mało realne.
No to co? jemy?




To jest naprawdę szybkie i proste. Młode ziemniaki trzeba oskrobać lub wyszorować dokładnie pod kranem. Kroimy je w zależności od wielkości. Jeśli mamy małe, wtedy można na pół lub na ćwiartki. Jeśli są większe  wtedy w grubsze plastry. Pokrojone ziemniaki zasypujemy solą. Ja wsypuję jej tyle, ile wsypałabym do wody podczas gotowania. Ziemniaki z solą wymieszać i odstawić na kilka minut. 
Wędzony boczek (lub słoninę) pokroić w średnią kostkę i wytopić lekko na dużej patelni lub w garnku. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją. 
Ziemniaki odcedzić z wody, która wytworzyła się pod wpływem soli. (W ten sposób ziemniaki pięknie nam się usmażą.) Dorzucamy na patelnię ziemniaki i podsmażamy je, najlepiej potrząsając co jakiś czas patelnią lub odwracając je szeroką łopatką. Pod koniec smażenia dodajemy świeżo zmielony pieprz. Ziemniaki rumienimy tak, jak lubimy. Podajemy posypane koperkiem i z dodatkiem zimnej maślanki, kefiru lub kwaśnego mleka.




Smacznego!

36 komentarzy:

  1. O kurcze jak dawno nie jadłam takich ziemniaków, poproszę porcję bez cebuli ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no dobra, niech Cię będzie - bez cebuli ;)

      Usuń
    2. Ewentualnie bym ją wybrała tak jak wybieram groszek z sałatki ;)

      Usuń
  2. jej ale mi smaka narobiłaś, niestety ja w tygodniu nie mam jak gotować :P ale weekend mój :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio taki wyśmienity obiadek sobie przyrządziłam :) Niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią, a już takie podsmażane to w ogóle!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyrki plus boczek to połączenie IDEALNE :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie młode ziemniaczki z boczkiem uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. niebo w gębie!!!dawno nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj kiedyś jadało się, już nie pamietam kiedy robiłam taką potrawę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kochana, jak widzę zdjęcie tych ziemniaczków, marzy mi sie kubek kwaśnego mleka! już za dwa tygodnie przyjadę na urlop do Polski więc na pewno wypróbuję tej formy dania :) ale to smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę Cię odwiedzać rano, bo wieczorami wywołujesz u mnie niekontrolowany ślinotok :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam mniam - to po prostu musi być pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. nabrałam smaku na takie danie :) to zdjęcie jest zdecydowanie zbyt apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. jak ja tęsknie za takim jedzeniem:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jedno z moich ulubionych dań ! : )
    Chętnie podkradłabym kilka ziemniaczków ; )
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak to musi wspaniale pachnieć! Strasznie zgłodniałam!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmm, uwielbiam takie podanie, tłusto, ale jak pysznie, i kefirek lub zsiadłe mleczko lub maślankę do tego... Ojej, coś Ty Kochana narobiła??? Lece po ziemniaki do sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. mmm pyszny pomysł na ziemniaczki :) też tak na tłusto lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygladaja super apetycznie. Dietetyczne to raczej nie sa:-), ale z pewnoscia nieziemsko pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia, czasem można zaszaleć nie-dietetycznie ;)

      Usuń
  19. Nqarobiłaś mi smaka... idę robić, tam znac jak wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
  20. pojadłam:) chyba tylko trochę za mało posoliłam ziemniaczki, bo były trochę słodkie. Zamiast wędzonego boczku miałam parzony i na koniec oprócz pieprzu dałam też przyprawy do ziemniaków. Do tego mizeria:) Pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Smak mojego dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  22. zrobiłam dzisiaj na obiad, wyszły pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i dla takich opinii chce się tworzyć bloga :*****
      pozdrawiam Cię najserdeczniej :)

      Usuń
  23. Jejuuuuuu tak nie wiele a tak smacznie mmmmmmm

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...