Obserwuj bloga przez email

Wuzetka z bitą śmietaną

Prosiliście mnie o przepis na wuzetkę z bitą śmietaną, której zdjęcie kiedyś wrzuciłam na Google+ i na Facebook'a. Niestety, zostało mi tylko jedno zdjęcie, gdyż reszta poleciała w kosmos podczas awarii komputera.
Myślę jednak, że to jedno zdjęcie wystarczy, żeby Was zachęcić. Ciasto jest bardzo puszyste, delikatne i niezwykle smaczne.


stary i sprawdzony przepis na wuzetkę, jak się robi ciasto wuzetka, daylicooking, wypieki tradycyjne




Składniki ciasta:
7 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka wody



Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru, białka ubić z pozostałym cukrem. Połączyć obie masy.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia razem przesiać i wymieszać. Dodawać partiami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać wodę i połączyć z ciastem.

Piec około pół godziny w temperaturze 180 stopni.



Poncz do nasączenia:
100 ml soku porzeczkowego
50 ml wódki

Wymieszać i odstawić na około pół godziny do lodówki, żeby dobrze się "przegryzło".

Bita śmietana:
500 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka soku z cytryny

Dobrze schłodzona śmietanę ubić z cukrem. Na koniec ubijania dodać sok z cytryny. Ilość soku jest uzależniona od upodobań smakowych.

Jeśli chcemy, żeby ciasto postało przynajmniej do następnego dnia to do śmietany należy dodać jakiś stabilizator do bitej śmietany lub żelatynę. Idealnie sprawdza się także dodatek serka mascarpone. Wystarczy po ubiciu śmietany dodać go w ilości mniej więcej 250 g na 500 ml śmietany. Całość należy krótko zmiksować lub dokładnie wymieszać.


Ciasto przekroić, nasączyć obie części ponczem i przełożyć bitą śmietaną. Górę polać ulubioną polewą czekoladową i udekorować kleksem śmietany.



Smacznego!

34 komentarze:

  1. Wygląda pysznie i zapewne równie pysznie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniaammm ty to potrafisz natobić smaku :) Super wuzetka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja jeszcze nigdy nie jadłam wuzetki, dlatego z pewnością wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście- jedno zdjęcie wystarczyło :D mniam mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. ale kusisz ..takie smakowite zdjecie ..

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam.... przy Tobie kochana moją diete trafia ... szlag ... ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przypomniało mi to dzieciństwo, kiedyś mama często piekła wuzetkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie wygląda, dawno nie jadłam już tego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzięki Małgosiu, ze mi je przypomniałaś zupełnie o niej zapomniałam, przypomniały mi się dawne czasy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam, także narobiłaś mi apetytu na noc :) Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo efektownie wygląda, a i wykonanie nietrudne, więc chyba zrobię na niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam wuzetkę, twoja wygląda idealnie

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale kusisz, przepysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  14. całe studia kupowałam sobie wuzetke w cukierni :) jestes boska, na pewno kiedys zrobie ja :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ale cudo a mnie zawsze śmietana nie wychodzi :(

    OdpowiedzUsuń
  16. Gdyby tylko nie było tak gorąco to od razu brałabym się do roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmmmmmm no to chce mi się teraz coś słodkiego mmmmhhhhhmmmmm

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie no... Zasuwam do kuchni. I weź tu utrzymaj linię:D.

    OdpowiedzUsuń
  19. jazoooo... wiedziałam, zeby tu nie wchodzić, wiedziałam, zeby być twardą! o ja głupia, złamałam sie, bo się stęskniłam, i co? i znów przez Ciebie dietę diabli wzięli!! ;(

    ale trudno, kilo w prawą, czy w lewą, zrzuci się [kieeeedyś tam ;)], a do Ciebie personalnie, to ten fragment przed "i co" ;)

    ściski, Cholera Naczelna z 4cholery.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na szczęście nie umiem czytać ze zrozumieniem... możesz objaśnić " Na końcu dodać wodę i połączyć z ciastem " ?? bo mi już poza tym pomieszanym białym, żółtym i suchym, żadnego innego nic nie zostało do dodawania... ;)

      Cholera Naczelna z 4cholery.blogspot.com

      Usuń
    2. no do całej mieszaniny wlać tę odrobinę wody i wymerdać :D

      Usuń
  20. Wow jestem pod wrażeniem - pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Na pewno jest przepyszna :) A co do TAGu, widzę że znajduję sporo wirtualnych pokrewnych dusz :))

    OdpowiedzUsuń
  22. O kurcze:-)Wyglada jak z cukierni:-) Choc zdrowe to nie jest znowu bys mnie skusila:-)

    OdpowiedzUsuń
  23. a na jaką blachę to jest przepis? ;) bo właśnie się zabieram do roboty i nie wiem czy na dużą formę wystarczy?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam, że odpowiadam dopiero teraz - byłam poza siecią przez kilka tygodni :)

      ja użyłam prostokątnej, średniej blaszki :) nie podam Ci teraz dokładnych wymiarów, bo blaszka akurat pojechała z ciastem ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...