Obserwuj bloga przez email

Skubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocami z dodatkiem lodów

To ciasto robię "od zawsze". Przepis mam zapisany w zeszycie, który założyłam mając chyba 11 lat :) Dziś przepisy mam najczęściej zapisane w komputerze lub wydrukowane, jednak największym sentymentem darzę właśnie te z zeszytu - najstarsze i ponadczasowe, nie poddające się modom.



Składniki:
100 g masła,
około pół kilograma mąki,
4 żółtka,
3 łyżki cukru,
2 budynie (ja użyłam o smaku krówki),
3 łyżki masła,
4 białka,
3/4 szklanki cukru pudru,
dowolne owoce.

Mąkę przesiać, dodać margarynę, żółtka i cukier. Zagnieść sprężyste ciasto. Zawinąć w woreczek i odłożyć do lodówki na około pół godziny. 
Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na grubej, jarzynowej tarce 2/3 schłodzonego ciasta. Upiec w temperaturze 180 stopni na jasnozłoty kolor.
W tym czasie ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu. Do gorącego dodać masło i wymieszać.
Na upieczone ciasto wyłożyć owoce. Ilość według uznania. Na owoce wylać ciepły budyń.
Białka ubić na sztywno z cukrem i wyłożyć łyżką na budyń. Na pianę zetrzeć resztę schłodzonego ciasta.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut - na jasnozłoty kolor.



Ciasto jest przepyszne podawane na gorąco z ulubionymi lodami. Wspaniały deser na upalne dni.




Smacznego!

27 komentarzy:

  1. No co ja mam teraz napisać:(rewelacja:)i te lody :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łatwe w zrobieniu, tanie w kosztach i wygląda mega pysznie. Trzeba będzie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda:) chętnie bym zjadła taki kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi ślinka cieknie na ten placuszek gdy tylko wrócę do Polski napewno go upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny blog - jestem po raz pierwszy i na pewno nie ostatni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale pyszności szykujesz :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Już próbowałam, bardzo dobry placuszek, tylko mi lodów zabrakło :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gosieńka ,Gosieńka ,ty to nas rozpieszczasz

    OdpowiedzUsuń
  9. Skubaniec :))) Podoba mi się ta nazwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nawet nie wiem, skąd się wzięła ;))))

      Usuń
  10. Mniam! Kiedyś zrobię, bo uwielbiam takie ciasta! <3

    OdpowiedzUsuń
  11. to to jest ten słynny skubaniec? Ulala :D
    Miło mi poznać!
    A nie wiedziałam, że podaje się go z lodami, czas zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam to ciasto, a z lodami to już w ogole, odpynelam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. był to mój imieninowy placuszek w ostatnią sobotę. Wyszedł świetnie!!!! Wybrałam brzoskwinie na owoc do środka, a zalałam budyniem śmietankowym! Pyszności i na dodatek niezwykle szybki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skubaniec ma te dwie zalety: jest pyszny i szybki :)

      Usuń
  14. Mam podobny przepis ale z lodami nie próbowalam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj, polecam :)
      tylko pamiętaj żeby do kruchego nie dodawać proszku, bo wtedy na ciepło średnio smakuje ;)

      Usuń
  15. Skubaniec to smak mojego dzieciństwa. Z budyniem jeszcze nie próbowałam, ale musi być ten pierwszy raz :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...