Obserwuj bloga przez email

Klopsiki w ostrym sosie z pomidorów - jak wykorzystać mięso pozostałe po zawijaniu gołąbków?

Czy zdarza się Wam, że zostaje mięso z robienia gołąbków? Mnie prawie zawsze.  Kiedyś leciałam po kapustę i przygotowywałam dodatkowe liście, ale potem okazywało się, że ich było za dużo. I tak można by w kółko. A przecież można z mięsa przygotować inną potrawę, równie smaczną. Dziś padło na pulpeciki w sosie ze świeżych pomidorów.




Pulpeciki robimy według własnego upodobania o ile nie mamy pozostałości z zawijania gołąbków. Jeśli jesteście ciekawi, jak ja robię gołąbki to zapraszam  do przepisu na gołąbki.


Składniki sosu:
3 łyżki masła
5 większych pomidorów
2 marchewki
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
2 listki laurowe
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
ostra mielona papryka - do smaku
mąka do obtoczenia pulpetów

Marchew obrać i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem liści laurowych i pieprzu. 
Pomidory sparzyć i usunąć skórkę. Masło roztopić w garnku, dodać posiekane drobno pomidory - udusić do miękkości, a następnie częściowo przetrzeć przez sito lub blenderem. 
Ugotowaną marchewkę wyjąć i pokroić w kostkę. Z wywaru usunąć liście laurowe i pieprz i przelać go do pomidorów, dodać marchewkę, sól i słodką paprykę - wszystko razem zagotować.

Pulpeciki obtoczyć w mące i wkładać kolejno do gotującego się na wolnym ogniu sosu. Gotować przez kilka minut. Przyprawić ostrą papryką do smaku.




Potrawę można podawać jako danie jednogarnkowe z chrupiąca bułeczką lub jako drugie danie na przykład z ziemniakami.



Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Bardzo rzadko robię sos pomidorowy, nie wiem dlaczego. Będzie trzeba to naprawić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Małgosiu,zamieszkaj ze mną!:D Ślinka cieknie :>.Uwielbiam klopsiki,pulpety,gołąbki <3.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie wiem co na to mój mąż, ale mogę zapytać ;))))

      Usuń
  3. Za pulpecikami nie przepadam, ale te bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. z mojego farszu do gołąbków takie coś nie wyjdzie;p;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to musisz zrobić pulpety od początku ;)

      Usuń
  5. Jak ja dawno nie jadłam klopsików... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Małgosiu - danie w sam raz dla mnie :) Trafiłaś w mój gust jak w dziesiątkę :) Uwielbiam pulpeciki, uwielbiam sos ze świeżych pomidorów :) Dziękuje Ci za miłe wspierające słowa :) Jak znajdę chwilę napiszę Ci na priv jak mi idzie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo pyszne danie - dla mnie prawie nr 1

    OdpowiedzUsuń
  8. mmmm uwielbiam takie jedzenie ;) u nas ostatnio często było :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Swietne - jednogarnkowe. Tez zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie raczej kapusta zostaje z gołąbków. Pulpety są super:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...