Obserwuj bloga przez email

Sernik Jasia i Małgosi

Wiele lat uczyłam się piec serniki. Nie wychodziły. Pękały, osiadały i ogólnie były jakieś nie takie. Zniechęciłam się na jakiś czas, ale któregoś dnia sama sobie wjechałam na ambicję. Nie poprzestałam na wypróbowywaniu sprawdzonych przepis. Poszłam dalej i stworzyłam własne proporcje. W taki sposób powstał sernik Jasia i Małgosi.




Składniki spodu:
2 paczki herbatników
50 g masła

Herbatniki pokruszyć dokładnie. Można to zrobić za pomocą blendera lub wkładając je do mocnego woreczka i uderzając wałkiem do ciasta. Do pokruszonych ciastek dodajemy miękkie masło i łączymy dokładnie.

Składniki masy serowej:
400 g twarogu półtłustego
5 jajek
50 g kostki masła
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
szczypta soli

Twaróg zmielić przynajmniej 2 razy. Utrzeć masło z cukrem, dodawać po trochu zmielony twaróg. Dosypać mąkę pszenną i kartoflankę i dokładnie połączyć.
Całe jajka ubić lekko ze szczyptą soli. Wlać do masy twarogowej i wymieszać.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć ciasto, dociskając równomiernie. Na ciasto wylać masę serową i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 160 stopni na około 60 minut. 




Polewa:
2 czubate łyżki brązowego cukru
3-4 łyżki masła
150 ml mleka

Cukier stopić w garnuszku, dodać masło i mleko. Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając do rozpuszczenia cukru i zgęstnienia. Polać ciasto po lekkim przestudzeniu. Ja dodatkowo posypałam polewę gorzkim kakao i brązowym cukrem.



Drobne rady odnośnie pieczenia sernika:

* Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyjąć je z lodówki 2 -3 godziny przed pieczeniem.

* Żeby sernik był wilgotny i nie popękał można wstawić formę, w której się piecze, do większego naczynia wypełnionego wodą. 

* Upieczony sernik pozostawiamy w wyłączonym już piekarniku do wystygnięcia. Wystarczy uchylić drzwiczki piekarnika, a nie będzie się już dopiekał lecz spokojnie przestygnie. Tak studzony nie powinien opaść zbyt mocno.



Mój sernik jest dowodem na to, że nie wolno się poddawać :) Nawet jeśli uparcie nie wychodzi, to trzeba próbować, próbować i...próbować. Kiedyś w  końcu wyjdzie :) Satysfakcja jest potem niesamowita :)




Smacznego!

32 komentarze:

  1. Mmm wygląda cudownie. Uwielbiam takie serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie Ci wyrósł ...... i nie opadł :)) co się często mi zdarza :)Bardzo smakowicie wygląda i z chęcią bym zjadła kawałek.
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiele lat męczyłam się z opadającymi sernikami, ale wreszcie się udało :)

      Usuń
  3. Aż ochoty nabrałam na słodkie co nieco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no wpadaj, upiekę podwójną porcję ;)

      Usuń
  4. uwielbiam serniczki :) a ten wygląda pysznie :) i jaka piękna nazwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj opałaszowałabym taki serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zniknął w mgnieniu oka, nie zdążyłam dobrze go posmakować :D dzisiaj powtórka :D

      Usuń
  6. nie lubie serników ;x ale mamie przeczytałam przepis i była pod wrazeniem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. poproś mamę żeby upiekła i daj znać czy smakowało :)
      no i oczywiście pozdrów mamę :)

      Usuń
  7. Z sernikami to tak jest albo opadnie, popęka albo się przypiecze spód. Generalnie to nie lubię piec tych ciast,ale za uwielbiam je jeść:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sama sobie wjechałam na ambicję i wreszcie się udało :D

      Usuń
  8. O rany, dobrze że nie ma go koło mnie, bo silna wola chyba tym razem by przegrała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki równiutki! Piękny! A ja należę do sernikoholików. Wprost uwielbiam te ciasta! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki puszysty. Mi z serników zawsze wychodzą zakalce nie pyszne ciasto. Podrzucę przepis teściowej :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie i puszyście - a takie serniki lubię najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  12. właśnie wstawiłam do pieca kolejny ;) tym razem w dużej tortownicy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. O Kochana jak to wyglada:-) Nie moge patrzec, bo zjem komputer:-)Moze wyprobuje ten przepis jak wroce z wakacji:-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale świetnie wygląda, jak taki wulkan troszku :D Nie patrzę na foto więcej bo się zaraz zaślinię :P

    OdpowiedzUsuń
  15. kocham serniki według wszystkich przepisów! Twój wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. zawsze mi pieknie wyrośnie a potem klap! ale twój bomba! musze wypróbowac bo sernik uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  17. gratulację! Super, że ci się udało:)
    Bo w kuchni chodzi właśnie o własną głowę ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. o matko, mdleję, wygląda bosko

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...