Obserwuj bloga przez email

Najlepsze ciasto jogurtowe z owocami

Do jogurtowego ciasta przymierzałam się wiele razy, ale jakoś nam po drodze nie było. Dostałam przepis, który przeleżał bardzo długo w oczekiwaniu na swoja porę. Ciasto lekkie, puszyste, ale nie suche. Fantastyczne do pieczenia z dowolnymi owocami lub samodzielnie, bez owoców.

sprawdzony przepis na ciasto jogurtowe, lekkie ciasto z owocami, daylicooking



Składniki:
3 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce


Całe jajka ubić z cukrem. Dolać jogurt, olej i dokładnie połączyć. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do reszty składników. Wymieszać (ale nie miksować już) i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem.  Wierzch ciasta delikatnie obsypać mąką - można zrobić to używając sitka. Na wierzchu ułożyć owoce. Dzięki mące nie opadną na dno. Ja wykorzystałam słoiczek zeszłorocznych jagód w cukrze. 
Piec przez około 45 - 50 minut w temperaturze około 180 stopni.

sprawdzony przepis na ciasto jogurtowe, proste ciasto z owocami, daylicooking

Ciasto nie jest zbyt słodkie, więc śmiało można posypać je cukrem pudrem.

prosty przepis na ciasto jogurtowe, jak upiec ciasto z owocami, daylicooking


45 komentarzy:

  1. Kochana dzis je robię z truskaweczką :D moja Pysia owoce uwielbia to jest okazja na coś innego :D

    OdpowiedzUsuń
  2. jogurtowego w połaczeniu z owocami jeszcze nie mialam okazji jeśc ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. och wy najpierw Sabina kosiła truskawkami teraz ty jagódkami , złamałam się:( tez coś upichciłam zapraszam dzis do mnie będzie pysznie tez:)

    OdpowiedzUsuń
  4. proste, i jak pysznie wygląda :) podkradne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kradnij :) kradzione nie tuczy ;)

      Usuń
    2. dzis robie :) dam znac jak wyszło ;)

      Usuń
    3. no to czekam z niecierpliwością :)
      podrzuć kawałek jak już upieczesz ;)

      Usuń
    4. piecze się z dużą ilością truskawek :)

      Usuń
  5. wygląda fantastycznie! Musi być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne i proste,a ja obtaczałam owoce w mące przed dodaniem do ciasta,o twoim sposobie słyszę pierwszy raz,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja miałam jagody ze słoiczka i mimo odsączenia na sitku były dość mokre, stąd pomysł posypania ciasta mąką :)

      Usuń
  7. Jogurtowa ciasto z owocami- uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis zapisałam, bo uwielbiam takie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo fajny przepis. Muszę spróbować. Bo tego rodzaju ciasta piekę ale bez jogurtu.
    Zapraszam do udziału w konkursie :
    http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/06/konkurs-na-pierwsze-urodziny-bloga.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Ach, Gosia, co Ty ostatnio tak z tymi słodkościami jak tu ludzie się próbują odchudzać?! :P Prześliczne ciasto, smakuje pewnie tak jak wygląda. Mmm...

    OdpowiedzUsuń
  11. O MNIAM:D zaraz przeszukam cały dom w poszukiwaniu czegoś słodkiego:P

    Szkoda,że nie było Cię na sobotnim spotkaniu:(

    OdpowiedzUsuń
  12. Lał, takiego jeszcze nie jadłam. I wodzisz mnie na pokuszenie :))))

    OdpowiedzUsuń
  13. Swietna baza dla owoców.
    Małgosiu, ja też Ci dziękuję, zawsze z przyjemnością do Ciebie wracam, bo jesteś kobietą z pasją, to się czuje.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ach, Kochana, a Ty no kusisz i kusisz ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. ostatnio jadłam... UWIELBIAM

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam takie, muszę zrobić :) Truskawki kupię i do dzieła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a tego z mąką to nie wiedziałam! dlatego mi rabarbar na dno pianki opadł!

      Usuń
    2. dobrze jest owoce obtoczyć w mące, ale jak się robi owoce ze słoiczka to raczej trudno ;) łatwiej posypać ciasto

      Usuń
  17. a ja jogurtowego nigdy upiec nie umiem :( bo zawsze mi wychodzi zakalec i nie wiem czemu :( chyba nie mam do niego ręki :( a tak je uwielbiam, Twoje wygląda tak smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jadłam taki serniczek bardzo dobry : * Więc twój pewnie też pysznie smakuje ; ) Fajnie patrzy się na taki deserek ; ) zapraszam do mnie : http://vizualny-swiat.blogspot.com/ Pozdrawiam : * Obserwuję ♥ .

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda niezwykle zachęcająco!;) Podniebienie musi być uraczone po takim wypieku;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam je :) Robie z brzoskwiniami :)

    OdpowiedzUsuń
  21. coś pysznego :) sama też przymierzam się do upieczenia takiego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  22. Hmmmm... ja też się skusiłam bo fotki wyglądają przepysznie, a przepis prościutko. Ciasto, owszem, wyrosło przepięknie, ale wyszło jakieś takie suche i zbite, takie mocno "zapychające", trudne do przełknięcia bez popijania... Ja już drugi raz go nie upiekę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem dlaczego takie wyszło :( może za długo pieczone i wyschło za bardzo?
      szkoda, że Tobie nie zasmakowało, Anonimie
      może za drugim razem spełni oczekiwania?

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...