Obserwuj bloga przez email

Żurek na zakwasie z kiełbasą

Bardzo lubię zupy, ale w moim domu brak chętnych na częste ich jedzenie. Mamy jednak kilka ulubionych, a wśród nich żurek. Koniecznie musi być na naturalnym zakwasie i z dodatkiem wędzonki. Pamiętam, że kiedy byłam dzieckiem, w moim domu żurek często gościł na stole. Do dziś kojarzy mi się z dzieciństwem.


Składniki:
wywar mięsno - warzywny (ja użyłam rosołu, jaki pozostał mi z poprzedniego dnia)
500 ml zakwasu żytniego na żurek - ilość odpowiednia do ilości wywaru i według smaku
kiełbasa (lub niezbyt tłusty wędzony boczek) - 150 - 200 g na każdy litr zupy
1 średnia cebula
1-2 łyżki oleju (jeśli używamy boczku, wtedy nie będzie potrzebny)
4 spore ząbki czosnku
3 liście laurowe,
6-7 ziaren ziela angielskiego
majeranek, sól i pieprz do smaku

Do rosołu wrzucić ziele angielskie i listki laurowe. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. W tym czasie na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę. (Jeśli używamy boczku, wtedy olej nie będzie nam potrzebny - na wolnym ogniu wytapiamy z niego tłuszczyk.) Cebulę pokroić w drobną kostkę i dorzucić do kiełbasy lub boczku. Wszystko razem lekko podsmażyć i przełożyć do wywaru. Całość zagotować.
Zakwas dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się wywaru. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodać sól, pieprz i majeranek do smaku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Pamiętajcie, że proporcje, jakie podaję są orientacyjne i zależą od Waszego smaku i gustu.



Do żurku świetnie pasują ugotowane na twardo jajka. Można też podać go z dodatkiem ziemniaków utłuczonych z przysmażoną cebulką.

Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam żurek i gotuje go właśnie w ten sposób. Polecam każdemu. Pycha..

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam żurek z kiełbasą :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, mniam, na taką pogodę, która obecnie króluje, żurek dobrze zrobi ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham żurek! Ale jak zrobiłam go Szanownemu Małżonkowi to mu wybitnie nie smakował. Ja się pytam - jak można nie lubić żurku na zakwasie?! On najchętniej by robił tylko taki z torebki... :/

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapraszam do akcji/konkursu "Wiosenne zupy". Szczegóły na moim blogu: http://nietylkopasta.pl. Do wygrania 3 atrakcyjne nagrody!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zaglądałam już :) kusisz, oj kusisz :)

      Usuń
  6. Żurka jeszcze nie robiłam, zawsze mi sie wydawało, że to wyższa szkoła jazdy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeju wygląda super :)
    i pewnie smakuje :)
    ZAPRASZAM CIEPLUTKO DO SIEBIE
    http://my-daily-life-4you.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Zurek jest pyszna zupa, a najlepszy z domowym zakwasem:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. żurek to ja mogę zawsze i w każdych ilościach ;) uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. a ja myślałam, że mało kto lubi żurek ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gosiu, uwielbiam taki żurek ;) i kiełbaska i jajeczko mmm :) zrobiłam się głodna ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...