Obserwuj bloga przez email

Puree z selera


Dzisiejszy post dedykuję mojemu serdecznemu koledze Piotrkowi, który podsunął mi pomysł na świetny zamiennik ziemniaków czyli puree z selera. Bez ziemniaków nie wyobrażam sobie życia. No, do tej pory nie wyobrażałam sobie ;) Seler lubię na surowo, grillowany czy panierowany. W formie puree wcześniej go nie jadłam, a szkoda, bo smakuje rewelacyjnie. I przede wszystkim daje możliwość eksperymentowania z dodatkami, które modyfikują jego smak.


moje puree doprawiłam czosnkiem, pieprzem i jogurtem


Podstawą puree jest bulwa selera.Obieramy go i kroimy w średnie kawałki  Gotujemy w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę cytryny. Ugotowany seler miksujemy lub przecieramy przez sito. I to jest nasza baza do dalszego "dosmaczania". 

Dobrze się komponuje również z:
-masłem i przeciśniętym czosnkiem,
-drobno posiekanym, ugotowany al dente brokułem lub marchewką,
-świeżo zmielonym pieprzem i łyżką naturalnego jogurtu.

Spróbujcie tradycyjne gotowane ziemniaki zastąpić takim puree. Dodawajcie inne warzywa, twórzcie swoje własne wariacje smakowo - kolorystyczne. Ci, którzy lubią smak selera nie zawiodą się.


Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Powiem szczerze , ze selera jadam bardzo , ale to bardzo rzadko . Nigdy nie jadlam go na surowo , albo panierowanego ;) tym bardziej w formie pureee i jeszcze jako zamiennik ziemniakow . Jestem strasznie ciekawa smaku i na pewno musze wyprobowac przy obiadku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jadam selera za bardzo, a bez ziemniaków nie wyobrażam sobie życia ;) ale kto wie może spróbuje i tego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziewczyny, polecam taki zamiennik ziemniaków :)

      Usuń
  3. Chętnie bym spróbowała Twojego puree :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Doskonaly zamiennik ziemniaka - a ile wiecej wartosci odzywczych! Seler jest tez fajny w kotletach warzywnych. Twoje puree Kochana wyglada rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja seler dodaję również do placków ziemniaczanych :)

      Usuń
  5. Lubie smak selera, moja żona robi kotlety :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę spróbować, w sumie za ziemniakami niie przepadam zatem seler może być ale jak chłopa w domu nie będzie bo do selera zbliża się najwyżej na 2 metry:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oryginalna propozycja! ja lubię różności próbować, więc i takie pure zrobię!:)Ciekawe przepisy u Ciebie:)a jak ja podam przepis na zupę z chwastów, to też może spróbujesz? Jest smaczna, zaręczam!
    Dziękuję bardzo za miłe słowa pozostawione na moim blogu! Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dawaj przepis :) wypróbujemy :)

      Usuń
  8. Pewnie pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oooo ciekawe, spróbuję zrobić, chociaż pewnie nikt poza mną nie zje :D

    OdpowiedzUsuń
  10. nie wiem czy zamieniłabym ziemniaki na selera :) ale warto spróbować :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Czyta, czyta i znajduje błędy :-( Imię francuskiego znawcy kulinariów to nr. 1. Nr 2: seler nie wytwarza bulw. Wolę nie czytać dalej....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zmuszam do czytania :)

      To nie jest specjalistyczna publikacja na temat uprawy warzyw :)
      Imię znawcy kulinariów? nie zauważyłam w tym poście błędu ;)

      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...