Obserwuj bloga przez email

Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym i serem feta

Bakłażan czyli owoc psianki podłużnej lub oberżyna. Mniej znany jest jako gruszka miłosna, jajko krzewiaste czy bakman. Pochodzi z Chin, Egiptu i Indii. W Polsce uprawiano go od XV wieku, ale do wieku XIX był tylko ozdobą. W chwili obecnej bakłażana na masową skalę hoduje się głównie w Bułgarii, Włoszech, Grecji i Francji.

Nie zauważyłam w swoim otoczeniu, aby bakłażan był popularny. A szkoda, bo można z niego przygotowywać bardzo smaczne potrawy.





Składniki:
1 średni bakłażan
200-250 g mielonego mięsa,
1 średnia cebula
2 średnie pomidory
120-150 g sera typu feta
4 ząbki czosnku
ostra papryka mielona,
rozmaryn
sól
2-3 łyżki oliwy lub oleju

Bakłażana umyć, przekroić na pół. wydrążyć lekko środek. Natrzeć mocno solą i odstawić na 10-15 minut, żeby bakłażan puścił sok. Wraz z sokiem wyjdzie z niego goryczka. Po tym czasie opłukać pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury około 180  stopni i zapiec do lekkiego zbrązowienia. Ja bakłażana układam na papierze do pieczenia skórką do dołu.
Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oliwie (lub oleju), dodać posiekany czosnek, a po chwili mielone mięso i przesmażyć krótko. Doprawić solą, papryką i rozmarynem. 



Do zapieczonych połówek bakłażana nałożyć połowę pokruszonej fety. Na fetę położyć mięso, a na nie resztę fety. Na fecie ułożyć plastry pomidora posypanego odrobiną soli i rozmarynu.



Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni na kilkanaście minut - aż pomidor się zapiecze lekko.


...posypany szczypiorkiem i z dodatkiem chrupiącej bułki jest pyyyyychaaaa....



22 komentarze:

  1. akurat glodna jestem :D przed autobusem pojde do Maca :D ha Gosia przyjedz do mnie ugotuj mi coś :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no dobra, pakuję się, za godzinę jestem ;)

      Usuń
  2. Kocham tą wersję, szkoda tylko że mój TŻ nie przepada za baklażanami, i wyjada wszystko prócz nich ;) gorzej niż male dziecko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo mężczyźni to czasem małe dzieci ;)))))

      Usuń
  3. Ale pyszności ;) Uwielbiam fete ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam każdy z podanych składników. To danie na pewno zaszczyci mój stół w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj moje smaki :) uwielbiam takie dania :) wpraszam się na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie rzadko jadam, częściej kabaczek. Trzeba nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja nie pamiętam, kiedy jadłam kabaczek :)

      Usuń
  7. Ja częściej jem cukinię zapiekaną, ale tego przysmaku też muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. oj Goska wpadłam dosłownie na moment zerknąć szybko co nowego,dobrego się pojawiło:),ale uciekam bo nie wytrzymam:)Kocham jeść, ale nie mogę:( muszę wytrzymać muszę wytrzymać....:(dieta buziaki zostawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asik, ja Cię podziwiam za to samozaparcie :)

      Usuń
  9. Bardzo fajne, reprezentatywne danie:) No i musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie, to na pewno musi być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja mało za bakłażanem przepadam, ale wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...