Obserwuj bloga przez email

Kruche rogaliki drożdżowe

Przeważnie moje wypieki to ciasta przekładane najróżniejszymi masami. Nie przepadam za "suchymi" ciastami. Mam jednak kilka sprawdzonych przepisów na ciasteczka czy rogaliki bez kremów czy mas. Poniższy przepis na rogaliki dostałam bardzo dawno temu, kiedy chodziłam jeszcze do szkoły. Piekłam je na różne sposoby: nadziewane owocami, marmoladą, a nawet kawałkami czekolady. Przygotowuje się je szybko i prosto. Zjada jeszcze szybciej 😊

najlepszy przepis na rogaliki


Składniki:
1/2 kg mąki
10 dkg cukru
100 g masła
szczypta soli
5 dkg drożdży
1/2 litra mleka


Drożdże utrzeć z łyżką cukru, dodać szklankę ciepłego mleka i 4-5 łyżek mąki. Rozmieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mleka, przesianą mąkę i sól. Lekko zagnieść. Dodać kawałki masła i przesiekać nożem aż ciasto połączy się. Kiedy będzie już tworzyło w miarę zwartą bryłę, w której będą widoczne drobinki tłuszczu, zagnieść w kulkę. Starać się jak najmniej zagniatać rękami, żeby tłuszcz nie rozpuszczał się pod wpływem ich ciepła. Ciasto odstawić na 10-15 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkować na grubość około 1 cm., wykrawać trójkąty i zawijać w rogaliki. Do środka można nałożyć owoce  (na przykład cząstki jabłka, gruszek czy śliwki) lub odrobinę twardego dżemu. Pieczemy w temperaturze około 200 stopni do lekkiego zrumienienia. Dekorujemy według uznania. Ja przygotowałam mój ulubiony i najprostszy na świecie lukier cytrynowy.


Składniki:
cukier puder
sok z cytryny

Do miseczki wsypujemy cukier puder, do którego wyciskamy sok z cytryny i mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji. 



jak zrobić rogaliki?, prosty przepis na kruche rogaliki, rogale drożdżowe


Ja swoje rogaliki po polukrowaniu lekko obsypałam brązowym cukrem.
Smacznego!

10 komentarzy:

  1. kiedys je robiłam :D pyszne sa na ciepło <3

    OdpowiedzUsuń
  2. moja mamusia robi takie z marmoladą wieloowocową, uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W podstawówce na technice robiliśmy takie, były pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama często takie robi. Do środka po za owocami i dzemem wkałda jeszcze masę makową taką jak do makowca:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. małe śliczności:) fajne jest to ze można w nie włożyć co tylko dusza zapragnie marcepan, twarożek,owoce sezonowe itd

    OdpowiedzUsuń
  6. wygladaja uroczo! :) małe cudeńka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. jakie zgrabniutkie :) wlasnie dzis dostalam od mamy takie rogaliki z marmolada ;) pychotka ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...