Obserwuj bloga przez email

Grzanki ze szpinakiem

Dzisiaj zapraszam na grzanki ze szpinakiem. Pyszna, sycąca i prosta potrawa, która może być podana na śniadanie przed ciężkim i pracowitym dniem. Wystarczy dzień wcześniej przygotować szpinak, a rano przygotowanie takich grzanek nie zajmie nam więcej czasu, niż przygotowanie tradycyjnych kanapek.




Szpinak:
ok. 450 g. mrożonego szpinaku (kiedyś już pisałam, że radzę unikać tafli, gdyż z reguły zawierają więcej piasku i "byle czego" niż pełnowartościowych liści; zdecydowanie lepsze są tzw. brykiety),
2 łyżki masła,
szczypta cukru,
3 ząbki czosnku,  
sól, pieprzświeżo starta gałka muszkatołowa - do smaku,
oraz
serek topiony do posmarowania chleba.

Szpinak dusimy z masłem i szczyptą cukru. Najlepiej na średnim ogniu, w odkrytym garnku, żeby odparować nadmiar wody. Szpinak musimy mieszać podczas duszenia, gdyż lubi pryskać wyskakując z garnka ;) Miękki doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 



Grzanki przygotowujemy ze zwykłego chleba. Ja nie używam pszennego, gdyż szpinak jest wilgotny i pod jego wpływem pieczywo może za bardzo namoknąć. 
Kromkę chleba smarujemy dość grubo topionym serkiem, a na niego nakładamy szpinak. Tym, którzy bardzo lubią ser proponuję posypać szpinak startym żółtym serem. Nie jest to jednak konieczne.
Wstawiamy do piecyka nagrzanego do temperatury około 170-180 stopni na kilka minut,  do lekkiego zrumienienia brzegów chleba. Podajemy na gorąco.  



Nie jest to coś, co wygląda spektakularnie, ale jeśli ktoś lubi szpinak, to od pierwszego kęsa zakocha się w tych grzankach :)


Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Kocham szpinak a grzanki to fajna propozycja :D

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię szpinak jeszcze z czosnkiem i serem mmm pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię szpinak i na pewno polubiłabym takie grzanki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię szpinak, zdrowy i fajny smak po przyprawieniu

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm... Ja bym jeszcze dodala gorgonzole i bylabym w niebie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. kiedyś rzadko kto lubił szpinak, teraz rzadko kto nie lubi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham szpinak, wczoraj zjedliśmy 2 opakowania ;P

    OdpowiedzUsuń
  8. Szpinak !! o tak.. więcej przepisów z użyciem szpinaku poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. OO tego mi było trzeba. Mam dużo szpinaku i nie wiem co z nim zrobić:D W planie są już pierogi i roladki z kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rób takie grzanki, zakochasz się w nich, gwarantuję :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...