Obserwuj bloga przez email

Bazyliowo - cytrynowe pulpeciki z piersi kurczaka w rosole

Znowu będzie bazylia z cytryną :) zakochałam się po prostu w tym połączeniu smaków :) Na obiad miały być devolay'e, ale kiedy spojrzałam w kierunku doniczki z bazylią, to zmieniłam zdanie ;) I w ten sposób powstał pomysł na pachnące pulpeciki z dodatkiem skórki cytrynowej i świeżych listków bazylii.




Składniki: 
2 piersi z kurczaka,
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,
1 łyżka drobno posiekanej skórki z cytryny (cytrynę najpierw wyszorować, a następnie sparzyć),
4-5 łyżek zimnej wody,
sól, świeżo zmielony pieprz,
2 liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego.

Piersi posiekać drobniutko lub zmielić. Dodać bazylię, skórkę cytrynową, sól i pieprz, a następnie zimną wodę i wyrobić dokładnie masę. Odstawić na kilkanaście minut do lodówki. 



Najsmaczniej byłoby ugotować pulpeciki na rosole, ale można obyć się bez niego. Jeśli nie mamy rosołu, wtedy wystarczy zagotować wodę (około 1 litra) z listkami laurowymi, zielem angielskim i łyżeczką soli. Żeby wywar był bardziej esencjonalny możemy dodać porcję włoszczyzny: warzywa obieramy, myjemy i kroimy w średnie kawałki. Gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa możemy wykorzystać potem na przykład do przygotowania sałatki jarzynowej. 
Jeśli ktoś lubi aromat cytryny, do wywaru można dodać 2-3 paseczki takiej skórki. Ja obieram cytrynę nożykiem do obierania warzyw, wtedy wiem, że skrawam tylko żółtą część skórki.

Z masy mięsnej formujemy małe kuleczki i wkładamy je (bez żadnego obtaczania w mące) do wrzącego wywaru. Gotujemy przez 8-10 minut na delikatnym ogniu.
Pulpeciki z powstałym podczas gotowania rosołem podaję z makaronem. Tak tak, własnoręcznie zrobionym :) 



Smacznego!

p.s jak przygotować makaron domowy? :) pisałam o tym tam: KLIK!

Przepis opublikowałam również na portalu Przepis na Kobietę KLIK!

13 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają te Twoje klopsiki:)apetycznie tak ze, czuje ich aromat:)świetne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapach jest faktycznie cudny :) taki bardzo rześki :)

      Usuń
  2. Cudownie się prezentują i zapewne tak też smakują ;)
    Jejku domowy makaron - jadłam go tylko jak byłam mała :( Zaproś mnie do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Całe szczęście że już jestem po kolacji bo musiałabym iść i grzebać q lodówce takiego smaka mi narobiłaś..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zaczekam jeszcze ze dwie godziny i wyśle Ci coś na maila, to na pewno polecisz do lodówki ;)))))

      Usuń
  4. rewelacja :) piękne zdjęcie ;) muszę wypróbować tego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny pomysł i śliczne pulpeciki takie okrąglutkie - równiutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki super wieniec . Gdy znajdę chwilę czasu to napewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. witam! wspaniała strona i cudowne przepisy, spisałam sobie kilka między innymi gołąbki, które zrobię jutro, ale mam pytanie czy piersi mają być dwie podwójne czy jedna cała? pozdrawiam rysiaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Rysiu :) pisząc "pierś" mam na myśli zawsze pojedynczą :)
      pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...