Obserwuj bloga przez email

Tortilla wegetariańska z pastą z czerwonej fasoli


Lubicie tortillę? Ja też :) Niedawno podzieliłam się z Wami moim sposobem na domowe placki. Dzisiaj zapraszam Was na tortillę z warzywami i pastą z fasoli. Taka świeżo przygotowana, pachnąca i pikantna pasta jest idealnym uzupełnieniem dla pozostałych wegetariańskich składników, a tortilla staje się bardziej sycąca.
Inspiracją dla mnie była Ava Valk, u której natrafiłam na przepis. Troszkę zmałpowałam, troszkę po swojemu zrobiłam ;)





Składniki na pastę:
1 puszka czerwonej fasoli,
1 duża cebula,
5 ząbków czosnku,
200 ml przecieru pomidorowego (lub soku),
3 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich,
5 łyżek oliwy,
ostra papryka mielona, sól - do smaku.

Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w kostkę i wszystko lekko podsmażyć na oliwie.  Dodać odsączoną i przepłukaną fasolę, przesmażyć krótko. Wlać przecier pomidorowy, dodać zioła prowansalskie. Dusić ma małym ogniu przez kilka minut. Przyprawić solą i papryką. Zmiksować w blenderze na gładką masę. Spróbować i ewentualnie doprawić :)

Kiedy pasta jest gotowa, a placki upieczone, bierzemy się za zawijanie tortilli. Oto moje składniki:


sałata lodowa, pomidor, ogórek świeży, czerwona cebula

Na placku rozsmarowujemy pastę fasolową, a następnie układamy składniki nadzienia - według smaku i gustu. Na składniki nakładamy sos czosnkowy.


Placek z nadzieniem najpierw zakładamy na dole, żeby utworzyć kieszonkę. Mamy wtedy pewność, ze nadzienie nie wypadnie nam dołem.
Placek dość ciasno zawijamy. Jeśli zrobicie własnoręcznie placki z przepisu, jaki podałam wcześniej > KLIK <, to gwarantuję, że da się je ciasno zwinąć bez porozrywania. Z plackami kupionymi w sklepie różnie bywa.




Dół gotowej tortilli możemy owinąć papierową serwetką.

Smacznego!

19 komentarzy:

  1. Małgosiu - wsiadam w samochód i jadę na obiad do Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obawiam się, że zdążysz na bardzo późną kolację, ale z sympatii dla Ciebie zostawię kilka tortilek i będę czekać ;)))

      Usuń
    2. witam, ja kupuje placki w biedronce, są tanie i bardzo dobre, podgrzewam na patelni z 1 i 2 strony bez tłuszczu aż staną się miękkie, ok 1 min z każdej strony, najpierw składam w rożek, zawijam spód, potem do środka wrzucam pokrojone: sałatę lodową, paprykę, pomidora, cebulę - co warstwę zalewam sosem czosnkowym (jogurt, dużo czosnku, sól, pieprz, szczypiorek, pietruszka, ostra papryczka, ocet balsamiczny) - warstwy upycham łyżką. Mam też wersję z fasolą: fasola z puszki miksowana bez podgrzewania z solą, pieprzem, jogurtem, czosnkiem, ostrą papryczką, rozsmarowuję na placku, dodaję sałatę, cebulę, pomidory... mniam.....

      Usuń
  2. Takiej tortilli jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja już tak mam, ze lubię po swojemu wszystko ;) taka tortilla jest smaczna i zdrowa :)

      Usuń
  3. Uwielbiam domowe tortille ,aczkolwiek u mnie placki zawsze kupowane ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wygląda przepysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. zaraz po świętach będę robić takie pyszności serwujesz! :) wesołych i pogodnych świąt życzę

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosiu, bardzo ciekawy sposób na tortillę :) aż jestem ciekawa smaku ;) wesołych i pogodnych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja robię tradycyjnę tortille tyle , żę w cieście naleśnikowym . Jestem ciekawa smaku tej smakowitej pasty :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oho, smacznego... i zapachniało gorącym Meksykiem

    OdpowiedzUsuń
  9. o tortilla to jedna z tych rzeczy która potrafię zrobić:-)
    Wygląda pysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam tortille, ta musi być genialna! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. od dłuższego czasu nachodzi mnie na zrobienie takiego cuda :) ale jakoś nie mogę się zmobilizować ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam, dawno nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię, ale tylko z domowymi plackami. Mój Mąż robi najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam tortillę chyba muszę się po warzywa wybrać i zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  15. właśnie szukam inspiracji do przygotowania kolacji, Twój przepis to chyba najlepszy pomysł na wegetariańską tortillę jaki widziałam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :)
      życzę, aby smakowała i nie rozczarowała :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...