Obserwuj bloga przez email

Sałatka z pieczonego kurczaka z ryżem i czerwoną fasolą

Sałatki, które najchętniej przygotowuję, to te z serii "na winie" czyli co-się-nawinie-to-do-sałatki. Taka sałatka pozostawia swobodę i pozwala na improwizację, która zapobiega nudzie w kuchni. 
Poniższą sałatkę jadłam pierwszy raz u koleżanki wiele lat temu. Zasmakowała mi, więc troszkę ją zmodyfikowałam. Wszystkie podane proporcje są orientacyjne, każdy sam niech ją zestawi według swojego gustu.




Składniki:

upieczone i przestudzone mięso z kurczaka, najlepiej nadają się do tego celu dwie piersi, powinny być przyprawione według Waszego smaku

puszka czerwonej fasoli

ugotowany i przestudzony ryż (mniej więcej około 1 szklanka suchego)

ok.400 ml. kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu

keczup (kilka łyżek)
majonez (2-3 łyżki lub wcale)
sól i pieprz do smaku
sos pozostały po upieczeniu kurczaka (ale niekoniecznie)

Mięso pokroić w kostkę, niezbyt drobną. Fasolę przepłukać na sitku. Ryż do sałatki powinien być ugotowany na sypko, nie może być zbita bryłą. Wszystko delikatnie wymieszać.


Śmietanę wymieszać z keczupem i majonezem. Dodać sól i pieprz do smaku. Można do tego wlać również sos powstały przy pieczeniu mięsa. Zalać tym składniki sałatki. Ja najpierw mieszam sos z ryżem, a potem dodaję resztę składników. Po wymieszaniu odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.

Można również przygotować to danie na ciepło lekko je podgrzewając. Wypróbujcie oba sposoby, będziecie pozytywnie zaskoczeni :)






Smacznego!

20 komentarzy:

  1. Ale pysznie wygląda!
    Chyba zrobię taka na sobotnie "jajeczko" ze znajomymi.
    A może polecisz mi jakiś fajny przepis na(w miarę)szybkie danie z mięskiem...niestety mężczyźni zażądali mięsnego "podkładu" ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proponuję:
      http://daylicooking.blogspot.com/2013/03/kotleciki-z-piersi-kurczaka-z-papryka.html
      albo
      http://daylicooking.blogspot.com/2013/02/drobiowy-szaszyczek-na-szybko.html
      albo
      http://daylicooking.blogspot.com/2013/01/hamburger-bardzo-domowy.html
      życzę udanej imprezy :)

      Usuń
  2. mniam, pycha! upieczonego kurczaka lubię też w sałatce z ananasem i kukurydzą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czerwoną fasolkę wprost uwielbiam:) Ryż i kurczaka zresztą też, więc chyba się skuszę na taką sałatkę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda apetycznie, zresztą sałatki bardzo lubię. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tez uwielbiam takie salatki, do ktorych wrzucamy co mamy:-) Czesto korzystam z tej metody:-)))

    OdpowiedzUsuń
  6. fajna ta sałatka nie jadłam takiej:)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie moge oglądac takich rzeczy bo zaraz głodna jestem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Proste i wyglądające na bardzo smaczne. Aż mi ślinka pociekła :)
    Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam sałatki z kurczakiem :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja za fasolą totalnie nie przepadam :) Ale jakbym zastąpiła kukurydzę ananasem, to tez byłoby smaczne, nie? ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam wszystkie sałatki, prócz jarzynowej :) także i tą z chęcią bym już pałaszowała :)

    OdpowiedzUsuń
  12. sałatka na winie :) dobre! nie słyszałam
    a jeśli chodzi o skład to jak najbardziej dla mnie, smacznie i szybko

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja robiłam koktajl mięsny.
    Ta wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniały dobór składników :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jestem strasznie głodna - u mnie jest teraz 22:30, a jak zobaczyłam te zdjęcia to zgłodniałam jeszcze bradziej, kurcze:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nooo mama uwielbia sałatki wiec może się skusimy zrobić ta na święta też :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...