Sałatka z pieczonego kurczaka z ryżem i czerwoną fasolą
Sałatki, które najchętniej przygotowuję, to te z serii "na winie" czyli co-się-nawinie-to-do-sałatki. Taka sałatka pozostawia swobodę i pozwala na improwizację, która zapobiega nudzie w kuchni.
Poniższą sałatkę jadłam pierwszy raz u koleżanki wiele lat temu. Zasmakowała mi, więc troszkę ją zmodyfikowałam. Wszystkie podane proporcje są orientacyjne, każdy sam niech ją zestawi według swojego gustu.
Składniki:
upieczone i przestudzone mięso z kurczaka, najlepiej nadają się do tego celu dwie piersi, powinny być przyprawione według Waszego smaku
puszka czerwonej fasoli
ugotowany i przestudzony ryż (mniej więcej około 1 szklanka suchego)
ok.400 ml. kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu
keczup (kilka łyżek)
majonez (2-3 łyżki lub wcale)
sól i pieprz do smaku
sos pozostały po upieczeniu kurczaka (ale niekoniecznie)
sos pozostały po upieczeniu kurczaka (ale niekoniecznie)
Mięso pokroić w kostkę, niezbyt drobną. Fasolę przepłukać na sitku. Ryż do sałatki powinien być ugotowany na sypko, nie może być zbita bryłą. Wszystko delikatnie wymieszać.
Śmietanę wymieszać z keczupem i majonezem. Dodać sól i pieprz do smaku. Można do tego wlać również sos powstały przy pieczeniu mięsa. Zalać tym składniki sałatki. Ja najpierw mieszam sos z ryżem, a potem dodaję resztę składników. Po wymieszaniu odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.
Można również przygotować to danie na ciepło lekko je podgrzewając. Wypróbujcie oba sposoby, będziecie pozytywnie zaskoczeni :)
Smacznego!
Ale pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńChyba zrobię taka na sobotnie "jajeczko" ze znajomymi.
A może polecisz mi jakiś fajny przepis na(w miarę)szybkie danie z mięskiem...niestety mężczyźni zażądali mięsnego "podkładu" ;)
proponuję:
Usuńhttp://daylicooking.blogspot.com/2013/03/kotleciki-z-piersi-kurczaka-z-papryka.html
albo
http://daylicooking.blogspot.com/2013/02/drobiowy-szaszyczek-na-szybko.html
albo
http://daylicooking.blogspot.com/2013/01/hamburger-bardzo-domowy.html
życzę udanej imprezy :)
mniam, pycha! upieczonego kurczaka lubię też w sałatce z ananasem i kukurydzą :)
OdpowiedzUsuńCzerwoną fasolkę wprost uwielbiam:) Ryż i kurczaka zresztą też, więc chyba się skuszę na taką sałatkę:)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie, zresztą sałatki bardzo lubię. :)
OdpowiedzUsuńJa tez uwielbiam takie salatki, do ktorych wrzucamy co mamy:-) Czesto korzystam z tej metody:-)))
OdpowiedzUsuńfajna ta sałatka nie jadłam takiej:)
OdpowiedzUsuńnie moge oglądac takich rzeczy bo zaraz głodna jestem :)
OdpowiedzUsuńProste i wyglądające na bardzo smaczne. Aż mi ślinka pociekła :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję.
uwielbiam sałatki z kurczakiem :D
OdpowiedzUsuńmusze wypróbowac przepisu:)
OdpowiedzUsuńJa za fasolą totalnie nie przepadam :) Ale jakbym zastąpiła kukurydzę ananasem, to tez byłoby smaczne, nie? ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie sałatki, prócz jarzynowej :) także i tą z chęcią bym już pałaszowała :)
OdpowiedzUsuńsałatka na winie :) dobre! nie słyszałam
OdpowiedzUsuńa jeśli chodzi o skład to jak najbardziej dla mnie, smacznie i szybko
Pychota! :)
OdpowiedzUsuńJa robiłam koktajl mięsny.
OdpowiedzUsuńTa wygląda apetycznie.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały dobór składników :)
OdpowiedzUsuńJestem strasznie głodna - u mnie jest teraz 22:30, a jak zobaczyłam te zdjęcia to zgłodniałam jeszcze bradziej, kurcze:-)
OdpowiedzUsuńNooo mama uwielbia sałatki wiec może się skusimy zrobić ta na święta też :D
OdpowiedzUsuń