Obserwuj bloga przez email

Aromatyczne pulpety z tymiankiem i zielonym pieprzem w sosie pomidorowym

Schab lub mięso z szynki nie musi być suche. I nie trzeba podawać go tylko w postaci naszych tradycyjnych polskich schabowych. Chcę Was namówić do korzystania z tych mięs częściej i smaczniej. Dzisiaj zapraszam na pachnące pulpety w sosie pomidorowym.



Składniki na pulpety:
30 dkg schabu lub szynki (lub innego chudego mięsa wieprzowego)
1 jajko
1 sucha bułka
1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie
1 łyżeczka świeżego tymianku
sól do smaku
kilka ziaren ziela angielskiego i 3 średnie liście laurowe


Mięso mielimy na drobno. (Ja zrobiłam to przy pomocy blendera.) Bułkę namaczamy w wodzie i odciskamy. Mięso i bułkę łączymy, dodajemy jajko, sól, posiekany lekko tymianek i pieprz w całości. Wszystko razem wyrabiamy i formujemy pulpeciki wielkości małego jajka, które obtaczamy w mące.



W garnku zagotowujemy lekko posoloną wodę z dodatkiem ziela angielskiego i  listków laurowych. (Wody powinno być tyle, żeby wszystkie włożone pulpeciki były zakryte do połowy.) Wkładamy pulpety i delikatnie obgotowujemy je przez kilka minut.


Składniki sosu:
mały pęczek szczypiorku
3 duże ząbki czosnku
puszka pomidorów
3-4 łyżki oliwy
sól do smaku

Szczypiorek pokroić drobno, czosnek posiekać. Patelnię rozgrzać, wlać oliwę i lekko przesmażyć szczypior i czosnek. Mają się tylko zeszklić, a nie usmażyć. Pomidory pokroić w kostkę i wrzucić je do szczypioru z czosnkiem. Wszystko razem dusić przez kilka minut. 



Sos przełożyć do pulpetów, wymieszać delikatnie i gotować na delikatnym ogniu przez 10-15 minut.

Pulpeciki podajemy z ryżem lub ziemniakami z wody lub...bez niczego ;)  Jest to idealne danie dla osób chcących ograniczyć kaloryczność posiłków. Jedynym tłuszczem, jaki dodajemy do potrawy jest odrobina oliwy. Sosu nie zagęszczamy niczym, a zioła i zielony pieprz dobrze wpływają na trawienie.



40 komentarzy:

  1. Bardzo lubię pulpeciki:) Te Twoje wyglądają bardzo smakowicie:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jej, świetnie, będę czytać, bo jestem na diecie, a nie wiem już co gotować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeju jeju, zjadłabym ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowitości i tak wiosennie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale smakowite! Szczerze powiem, że nie umiem robić pulpetów, ale mielone wychodzi mi pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam pulpeciki i moje dzieci też i to BARDZO ale robię tradycyjne w sosie pomidorowym :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam pulpety. Do tego stopnia, że na wczasach w Karwi zamiast na kebab i pizze jak inni latałam do lokalnej stołówki na pulpety i głąbki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to musieli dobrze gotować w tej stołówce ;)

      Usuń
  8. Pulpety w sosie pomidorowym uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ubostwiam takie smaki :)mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  10. podoba mi się ten pomysł, uwielbiam kulki mięsne;)

    OdpowiedzUsuń
  11. mmm pycha :D będe próbować :d

    OdpowiedzUsuń
  12. ach uwielbiam! Szczególnie z sosem pomidorowym ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. dziewczyny, która przyłączy się do odchudzającej akcji? :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam pulpeciki . Narobiłaś mi na nie strasznej ochoty :) Cieszy mnie , że bęą niebawem odchudzone dania :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kiedy ostatni raz jadłam pulpeciki? Dawno... A tek je lubię... Jutro chyba się nie oprę:)
    Uściski Małgosiu...
    Pozwól, że trochę odpocznę u Ciebie i pobuszuję po przepisach:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, jesteś zawsze mile widziana :)

      Usuń
  16. Czy można poprosić z dostawą do domu? :)

    OdpowiedzUsuń
  17. U mnie w domu pulpetów się nie jadało i przez to ja też jakoś nigdy ich nie robiłam, ale chyba wreszcie spróbuję :) Ogólnie bardzo lubię takie dania, ale nie mam odwagi sama zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja myślę, że pulpety są prostsze niż schabowy :)
      a zatem odwagi :)

      Usuń
  18. ależ mi smaka narobiłaś..... a pulpety chodzą za mną już jakiś czas.....

    OdpowiedzUsuń
  19. Cześć, nominowałam Cię do TAG Liebster Blog Award, informacje znajdziesz tutaj :

    http://anenille.blogspot.com/2013/03/nominacja.html

    Zapraszam i pozdrawiam (:

    OdpowiedzUsuń
  20. hmmm... lubię pulpety ale na bigos wpadłam :)))
    No dobra, poczekam za tą kapustą na potem..
    Mięsko też lubię, tymianek jakby mniej ale nie będę wybrzydzać.
    Cześć Goś :)

    OdpowiedzUsuń
  21. az mi zaburczało w brzuchu ;D mniam

    OdpowiedzUsuń
  22. Mój mąż uwielbia pulpety w sosie pomidorowym :D czasami i tak zrobię w śmietankowym ale pomidorowy górą :D
    Ja robię klopsiki na ostro :D z papryką ostrą, czosnkiem, cebulką i stosuję zawsze przyprawę do mięs winiary jest najlepsza :)
    Pozdrowionka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może się skusisz na podanie przepisu i fotkę? ;)

      Usuń
    2. może :D heheh zobaczymy :D
      Słuchaj Małgosiu jutro wyślę paczkę dla Asi, kazała wysłać do Ciebie :) już jutro wysyłam :)
      Gorące pozdrowionka :)

      Usuń
    3. przekażę przesyłkę do adresatki :)
      buziaki :**

      Usuń
  23. Witam :)
    Zostałaś przeze mnie nominowana. Zapraszam na mojego bloga w celu zapoznania się z resztą informacji :)
    http://kosmetykiwmoimswiecie.blogspot.dk/2013/03/zostaam-nominowana.html

    PS. Przy okazji dodaję do obserwowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  24. pulpety często robimy na obiad:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  25. pyszniutkie, uwielbiam takie pulpeciki :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...