Obserwuj bloga przez email

Zupa fasolowa babci Wiesi

Kolejny przepis z notatnika babci Wiesi czyli zupa fasolowa. Zupa sycąca i rozgrzewająca. Idealna na zimową porę. Na pewno rozgrzeje i nakarmi każdego. Polecam!




Składniki:
fasola "Piękny Jaś"
dowolne mięso na zupę
włoszczyzna
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz
masło do obsmażenia fasoli
ewentualnie wędzonka - ja użyłam wędzonego boczku

Ilości nie podaję, gdyż każdy ma swoje upodobania, a w tej wersji zupy nie chodzi o ilości, lecz o sposób przyrządzenia.

Fasolę namoczyć dzień wcześniej, a następnie ugotować. 
Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce. Por pokroić w cienkie talarki. Mięso ugotować w wodzie z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Pod koniec gotowania można włożyć na chwilę kawałek boczku (nie pokrojonego), żeby się sparzył i oddał trochę swojego smaku. Po kilku minutach można go wyjąć. Po wystudzeniu można go wykorzystać na kanapki lub do jajecznicy.



Ugotowaną fasolę lekko obsmażyć na maśle. Niech tylko się zazłoci, to wystarczy. Do wywaru dodać rozdrobnione warzywa oraz podsmażoną fasolę. Posolić do smaku i delikatnie gotować do miękkości warzyw. Kiedy wszystko będzie miękkie, wtedy doprawić pieprzem i ugotować w zupie kluski kładzione.

Na kluski kładzione potrzebujemy jajka, mąkę i szczyptę soli. 

Jajka roztrzepujemy i łączymy z mąką w takich proporcjach, aby wyszło nam gęste ciasto. Łyżeczką maczamy we wrzącej zupie i wkładamy do niej niewielkiej ilości kluseczki. Gotujemy na średnim ogniu do miękkości. Tak gotowane kluski nabierają smaku zupy.

24 komentarze:

  1. Ja niestety nie lubie Fasoli i żadna siła mnie do niej nie przekona ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja lubię, tylko nie lubię tego, co po fasoli ;))))

      Usuń
    2. Dodać do zupy cząber i nie będzie wzdęciachoow...

      Usuń
  2. A ja baaaardzo lubię zupę fasolową. Ależ dawno jej nie jadłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jadłam niedawno, z bulewkami, bez klusek i zabielam jeszcze śmietaną. Mój mąz lubi, już na talerzu, dodać odrobinę octu i cukru. Na słodko kwaśno. :)
    U mnie w rodzinnym domu też jedzą na słodko kwaśno

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też lubię dodać do fasolowej troszkę octu ;) ale trzeba urozmaicać przecież ;)

      Usuń
  4. Uwielbiam wszelkie fasolowe potrawy:) Muszę zrobić tą zupę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja Babcia robi przepyszną zupę z czerwonej fasoli z boczkiem - palce lizać :)
    A twoja również bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z fasolą czerwoną robię taką zupę, która jest skrzyżowaniem meksykańskiej z gulaszową ;)

      Usuń
  6. pychotka:) uwielbiam fasolkę a najlepiej białego Jaska:)apetyczna zupka

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzoooo dawno nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny blog , zapraszam na mojego . ;)
    Obserwujemy ?
    loveforeverskarbie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Babcine przepisy najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dobre połączenie wędzonego boczku i fasoli. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam zupe fasolową ... chętnie wypróbuję Twój przepis :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię zupę fasolową.. Aż się głodna zrobiłam.:P

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawy pomysł ze smażeniem na maśle fasoli :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda smakowicie, choć ja osobiście wolę troszkę bardziej gęste zupki np. http://www.kulinarnyblog.pl/zupa-fasolowa-madzi/

    Nie slyszalem o obsmażaniu fasoli - to dla mnie nowosc.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...