Obserwuj bloga przez email

Serduszka drobiowe w sosie śmietanowym

Walentynki kojarzą się z sercem, prawda? A najlepsze serce w kuchni to...serduszko drobiowe ;) Zatem z okazji serduszkowego święta czyli Walentynek, wczoraj na obiad były serduszka w sosie śmietanowym :) 



Składniki:
pół kilograma serduszek,
3 marchewki,
2 pietruszki,
ćwierć średniego selera,
pół małego pora,
100 ml. gęstej kwaśnej śmietany,
sól, pieprz, 
6-7 ziaren ziela angielskiego,
2 większe listki laurowe,
3-4 łyżki masła,
ok. 2 łyżki mąki.

Serduszka oczyszczamy, a więc odkrawamy resztki żył z górnej części oraz przekrawamy wzdłuż i usuwamy pozostałe skrzepy krwi. Czynność mało apetyczna, ale konieczna, jeśli chcemy uzyskać smaczną potrawę. Po dokładnym oczyszczeniu i wypłukaniu serduszek, zalewamy je zimną wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. 
Marchew, pietruszkę i seler kroimy w kostkę, por w cienkie talarki. Wszystko wrzucamy do serduszek, solimy i całość gotujemy również na wolnym ogniu do miękkości warzyw.
Kiedy wszystko będzie miękkie, wtedy przygotowujemy białą zasmażkę: masło topimy na patelni, na to wsypujemy mąkę i zaparzamy ją. Nie wolno dopuścić do zrumienienia mąki. Zasmażkę przekładamy do garnka z serduszkami i szybko mieszamy, żeby powstał sos, ale nie utworzyły się kluski. Gotujemy jeszcze przez chwilę i odstawiamy z ognia.
Doprawiamy całość pieprzem i ewentualnie solą. Na koniec dodajemy śmietanę.

Ja swoje serduszka podałam z kaszą jaglaną, którą pierwszy raz w życiu gotowałam i jadłam :) Polecam takie połączenie :) Pamiętajcie również, że proporcje, jakie podaję są orientacyjne :)

Smacznego!

22 komentarze:

  1. Qrteczka normalnie slinotoczku koparkowego dostałem też tak zrobię kasza super pomydł podanie extra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Janie, a ja czekam na Twojego bloga :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię takie dania, dla dzieci idealne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też uwielbiam :)
      moje dzieciaki jak były małe to zajadały się takimi potrawkami :)
      niedługo wnukom będę gotować ;) hihihihi...

      Usuń
  3. Też używam serc, ale pierw muszę je dokładnie obrać ze wszystkich żyłek tłuszczu...najbardziej mi smakują z kaszą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, dokładne oczyszczenie podrobów to podstawa :)
      bez tego smakują raczej kiepsko ;)

      Usuń
  4. Jak byłam dzieckiem to serduszka lubiłam, a teraz jakoś nie bardzo. Musiałabym sprawdzić wg takiego przepisu...
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie Tu

    Obserwuję i liczę na to samo ;*:D

    OdpowiedzUsuń
  6. ja bardzo lubię serduszka zawsze wyławiam z rosołu hihihiih

    ś.p. tata mojego kochanego męża zazwyczaj mi dawał :)
    skusze się i zrobię

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam serduszka i sos śmietanowy, tego połączenia jeszcze nie próbowałam ale wydaje się stworzone dla mojego podniebienia...szkoda, że u mnie w domu nie ma więcej fanów takich smakołykow i sama musiałabym jesć taką wielką porcję :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób pojedynczą, tylko dla siebie. Może się skuszą jednak? ;)

      Usuń
  8. Jupi zrobiłam, zamiast z serduszek zrobiłam z żołądków z kurczaka, zamiast śmietany dałam jogurt gęsty, dziewczyny pyszne, zostało na jutro teściowa spróbuje jak przyjedzie;) Troszkę długo się gotowało ale miałam być cierpliwa, opłacało się. Kaszę jaglaną jadłam po raz pierwszy, w zupie bomba :)Polecam :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że Ci smakowało :)
      pozdrowienia dla teściowej :)

      Usuń
  9. Ojej! Danie z mojego dzieciństwa, pamiętam jak w środy dziadziuś zawsze robił gulasz z serduszek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te smaki z dzieciństwa bardzo ubarwiają dorosłe życie, prawda? :)

      Usuń
  10. Witaj :) Jeśli stara gospodyni może dodać swoje 2 grosze ..... to najpierw do gotowej zasmażki dodaj trochę sosu z serduszek, dokładnie wymieszaj - wtedy łatwiej ją rozprowadzić w garnku z potrawą :) Potrawka z serduszek drobiowych jest pyszna, Twój przepis mi ją przypomniał, właśnie czegoś takiego szukałam :) Pozdrawiam :) Babcia Dana

    OdpowiedzUsuń
  11. Babciu Dano,
    dziękuję za radę, wykorzystam ją na pewno :)

    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak pięknie wygladają z tą wysepką na środku :)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam serduszka drobiowe, tak dawno ich nie jadłam...aż ślinka cieknie na myśl o takim obiadku...mmmmm

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...