Obserwuj bloga przez email

Miłosny Przekładaniec

To ciasto dedykuję mojemu ukochanemu mężowi, który w Walentynki obchodzi urodziny :)


Przygotowanie tego ciasta może wydać się pracochłonne, ponieważ trzeba upiec kilka placków, ale robi się to szybko. Efekt naszej pracy jest imponujący, więc zapraszam do kuchni.



Ciasto:

100 g miękkiego masła
2 łyżki miodu
2 jajka
250 g cukru
1 łyżeczka octu
1 płaska łyżeczka sody
600 g mąki


Połączyć ocet z sodą i odstawić. Rozpuścić masło, miód i cukier w garnuszku. Jak się dobrze połączą dodać ocet z sodą. Jajka wbić do miseczki i lekko ubić. Dodać do garnuszka, mieszając intensywnie, żeby jajka się nie zważyły.
Jak się zacznie robić pianka na wierzchu, to zdjąć z ognia. Dodać przesianą mąkę i wymieszać. Zagnieść ciasto z powstałej masy. Podzielić na 6 części, każdą rozwałkować cieniutko. W temperaturze ok. 180 stopni piec około 3 minut, zanim zacznie brązowieć.


Masa:

150 g miękkiego masła
1 puszka mleka skondensowanego (zagęszczone słodzone gotowane lub puszka "krówki" )
1-2 łyżki koniaku lub spirytusu
1 szklanka orzechów włoskich zmielonych


Masło, mleko, orzechy i koniak utrzeć na gładką masę. Ja używam miksera ręcznego.


Placki obkroić, aby tworzyły równe prostokąty.Przełożyć masą, a na górną, ostatnią warstwę masy wysypać przygotowaną z orzechów i skrawków posypkę. 

Posypka:

 obcięte reszki pokruszyć i wymieszać z 1/2 szklanki zmielonych orzechów

Ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin i ....smacznego :)




>>>Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie na nazwę ciasta.<<<



40 komentarzy:

  1. Ależ to pysznie wygląda...nic tylko chciałoby się wgryźć w taki kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. częstuj się, nie zabraknie dla nikogo :)

      Usuń
  2. No ślinotok mi zagwarantowałaś! I jeszcze jaka nazwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapraszam do stołu ;)))
      ale całować się musisz ze swoim ;)))

      Usuń
    2. Hihi no oczywiście :D Jaki ładny nowy wygląd bloga! :)

      Usuń
    3. kuchcik przebrał się ;)))

      Usuń
  3. Robiłam już takie ciasto..jest pyszne...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. iście niebiański smak, prawda? :)

      Usuń
    2. Oj tak...muszę znów kiedy zrobić..

      Usuń
    3. to wtedy ja się wproszę na kawałeczek ;)))

      Usuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie, aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bierz dzieciaki i wpadaj na ciacho :)

      Usuń
  5. Na taki pocałunek to ja bym się chętnie dała namówić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Masa z kajmaku i orzechów? Oj, to musiało być pyszne! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja kiedyś robiłam takie ciasto, tylko inną masą przekładałam. Manna gotowana na mleku utarta z masłem. Pyszne było następnego dnia.
    Twoje wygląda ślicznie, pewnie jest przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  8. I super nazwa do ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak zawsze pyszności tu u Ciebie.:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdradzę Ci tajemnicę: ja lubię jeść ;)))))

      Usuń
  10. ale pysznie wygląda! normalnie ślina mi cieknie po brodzie :) a jakby kawałki zrobić w kształcie serduszek... iście miłośnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miłośnie będzie za jakąś godzinkę lub dwie, jak wrzucę to, co przygotowałam na Walentynki dla mojego Walentego ;)))

      Usuń
  11. dziękuję w imieniu męża :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Odpowiedzi
    1. wspaniałe ciacho, choć nieco kaloryczne ;)))

      Usuń
  13. oho...zobaczyłam ciacho i musiałam pójść po kawałek swojego :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Po samym przepisie widzę że zostanę 100% łasuchem tego ciasta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak je zrobisz to będzie na liście Twoich ulubionych :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...