Obserwuj bloga przez email

Ślimaczki naleśnikowe zapiekane pod beszamelem

Naleśniki są jedną z moich kulinarnych miłości. Uwielbiam je na słodko, na słono, na pikantnie. Na gorąco i na zimno. W postaci krokietów i suchych podjadanych ze sterty świeżo usmażonych. 
Dzisiaj postanowiłam zrobić ślimaczki z serem i zapiec je pod beszamelem.


jak się robi naleśniki, najlepszy przepis na naleśniki



Ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
3 jajka
1,5 - 2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Wszystko w misce roztrzepuję trzepaczką rózgową. Kiedyś wyciągałam mikser i hałasowałam, ale trzepaczka sprawdza się rewelacyjnie. Proporcje są orientacyjne. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
Ciasto odstawiam na kilka minut, a potem smażę naleśniki na niewielkiej ilości oleju...

sprawdzony przepis na naleśniki

...na jasnozłoty kolor. 



jak usmażyć naleśniki, najlepszy przepis na ciasto naleśnikowe

Każdy naleśnik posypuję utartym żółtym serem i zwijam w ciasny rulonik.
Pozwijane naleśniki kroję w kilkucentymetrowe kawałki. Jeśli będziemy zwijać ciepły jeszcze naleśnik, wtedy sklei się on lekko i przy krojeniu nie będzie rozwijać się.



Foremkę żaroodporną natłuściłam lekko. Na dno nalałam trochę sosu beszamelowego, a następnie ułożyłam pokrojone ślimaczki naleśnikowe. 



Całość zalałam resztą sosu i posypałam drobno utartym serem.




Na sos beszamelowy potrzebujemy:
3 łyżki masła
1 czubata łyżka mąki
około 1,5 - 2 szklanki mleka
sól, świeżo zmielony pieprz (najlepiej biały)
gałka muszkatołowa (też najlepiej starta na świeżo)
łyżka startego żółtego sera


Masło topimy w garnuszku, dodajemy mąkę i zaparzamy ją. Pamiętajmy, aby jej nie przesmażyć, gdyż sos ma być biały i delikatny.


Odstawiamy garnek z kuchenki i wlewamy zimne mleko i mieszamy. Ja używam wspomnianej wyżej trzepaczki rózgowej - grudki przy niej nie mają szans.
Garnek stawiamy na średnim ogniu i mieszamy cały czas aż do zagotowania. 
Doprawiamy przyprawami - według własnych upodobań. Na koniec ser żółty, rozmieszać i gotowe.



Zalane sosem i posypane serem ślimaczki wstawiamy do piekarnika (nie przykrywamy naczynia). 


Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni aż ser na wierzchu zrumieni się tak, jak lubimy.
Brokuły ugotowane al dente idealnie pasują do tego dania.



Moja rada:
Pamiętajcie, aby nie kupować startego już sera, gdyż rzadko kiedy jest to ser pełnowartościowy. Najczęściej są to zleżałe resztki, których sklepy chcą się pozbyć.

Smacznego!

24 komentarze:

  1. Zamówię takie danie u żony. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany, ale pięknie wygląda! Aż dostałam ślinotoku na sam widok:D Muszę kiedyś wypróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, już na FB je widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widziałam, że widziałaś ;)))

      smacznego życzę wszystkim, którzy skuszą się wypróbować ten przepis :)

      Usuń
  4. Pyszności, nie mam apetytu dzisiaj, a takie chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie cudowne slimaczki, chętnie bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę wypróbować :) z niecierpliwością czekam na przepisy w malinowym nowym projekcie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dziś ponownie robiłam ślimaczki, gdyż domownicy zażyczyli sobie powtórkę :))

      pierwszy malinowy przepis powinien pojawić się lada dzień :)

      Usuń
  7. OOO, to już wiem co przygotuje mojemu lubemu jak znowu zażyczy sobie obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  8. jak się sprężysz to w pół godziny masz fajny obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ooooo, fajny pomysł na naleśniczki:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwielbiam naleśniki pod każdą postacią :)
      pewnie niedługo wrzucę ich kolejną wersję :)

      Usuń
  10. Mniam! Pyszności!
    Dziękuję Małgorzatko za odwiedziny :)
    U Ciebie również bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają pysznie :)

    Pozdrawiam Koleżankę z Malinowego Klubu i dołączam się do grona obserwatorów - postaram się zaglądać tutaj częściej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapraszam zapraszam :)

      mam nadzieję kusić Was coraz smakowiciej ;)

      Usuń
  12. zbrodnia! Takie pysznosci to zbrodnia! Po co ja to ogladam,tylko mi w brzuchu burczy :( :P :)

    OdpowiedzUsuń
  13. zarąbiste :D postaram się w niedługiej przyszłości zrobic

    OdpowiedzUsuń
  14. Podobają mi się te ślimaczki ;P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...