Obserwuj bloga przez email

Sernik z czekoladą i orzechami

Święta, święta i...przegląd lodówki trzeba zrobić ;) ale najpierw kawka i coś słodkiego ;) 
Chyba wszyscy lubią serniki. W każdym razie ja nie znam takiego, co nie lubi. Przepisów na sernik jest cała masa i każda pani domu ma swoje wypróbowane. I rzadko kiedy jest to jeden przepis ;) Jednym z moich ulubionych serników jest ten od mojej cioci-babci Wiesi czyli z czekoladą i orzechami. Niewątpliwie bomba kaloryczna, no ale cóż to znaczy przy rozkoszach podniebienia ;)



ciasto:
80 g masła roztopionego
1/4 szklanki cukru
1 i 1/4 szklanki pokruszonych herbatników

masło i cukier wymieszać, dodać herbatniki i zagnieść lekko
masę rozłożyć na blaszce zakładając na brzegi
i na 10 minut do piecyka (180 stopni)
  
masa czekoladowa:
2/3 szklanki kremówki
1 szklanka posiekanej czekolady
1 szklanka grubo posiekanych orzechów

Śmietankę zagotować w rondelku, dodać połamaną czekoladę. Nie mieszać, odstawić, a  po 5 minutach zamieszać kilka razy, żeby tylko miejscami się połączyło. Ma to wyglądać jak taka rozwarstwiona luźna masa.
Wlać na podpieczone ciasto i posypać orzechami uprażonymi na patelni lub w piecyku.



masa serowa:
500 gramów kremowego serka twarogowego
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki polewy karmelowej (lub innej ulubionej)


Twarożek utrzeć z cukrem, dodać jajka i ucierać dalej (ja to robię mikserem, wtedy jest bardziej puszyste). 
Masę wylać na uprażone orzeszki.

Wstawić do piecyka na około 50 minut i 180 stopni. 
 Piecyk wyłączyć, uchylić drzwiczki i dać lekko przestygnąć w piecyku przed wyjęciem.
Wyjmować z tortownicy jak ostygnie do zimnego.

Trzymamy w lodówce, ale najlepiej podawać ciasto o temperaturze pokojowej. Można  udekorować polewą karmelową i wiórkami czekoladowymi albo tylko polewą czekoladową. To już zależy od upodobania. 

Smacznego!

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...