Owocowe sałatki są smaczne, lekkie i zdrowe. Doskonale zastępują słodycze, które wartości odżywczych raczej mają niewiele. Zamiast ciasteczka sięgnijmy więc po owocową sałatkę.
Przepis na owocową sałatkę z gruszkami, ananasem, granatem i miętą
Składniki:
Jak zrobić owocową sałatkę?
Ananas pokroić w mniejsze kawałki dowolnej wielkości.
Granat obrać i wyjąć pestki. Jak to zrobić? Zerknij poniżej przepisu.
Skropić obficie sokiem świeżo wyciśniętym z limonki i ewentualnie – jeśli ktoś lubi bardzo słodkie dania – dodać odrobinę miodu.
Sałatka gotowa!
Jak wydobyć pestki z granatu?
Granat przekroić w poprzek.
Odwrócić go nad naczyniem „do góry dnem”.
Uderzać w granat końcem drewnianej łyżki, a pestki same wypadną.
Te, które nie wypadną można usunąć łyżką.
Jak obrać świeży ananas?
Ananas ściąć lekko od góry i od dołu.
Postawić na desce i ostrym nożem z góry na dół ścinać brzegi. Grubość zależy od ananasa. Gdyby pozostawały twarde „oczka”, je również należy wyciąć.
Po obkrojeniu całości przekroić wzdłuż na cztery części i odciąć twardy środek.
Ananas jest już gotowy do jedzenia.
Lubisz owocowe sałatki?
Spróbuj także sałatki z gruszką i ananasem z dodatkiem sera feta, szynki długo dojrzewającej i pestek granatu. Delikatne i słodkie owoce wspaniale harmonizują z tymi wytrawnymi dodatkami.