×

Siemię lniane - jego właściwości i zastosowanie nie tylko w kuchni

Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego. Są niewielkie, podłużne i płaskie, mają brązowy kolor. Z nasion lnu wytwarza się wartościowy dla naszego organizmu olej. Nasiona po zaparzeniu lub zmieleniu znajdują także inne zastosowanie. W sprzedaży dostępne są dwa rodzaje siemienia lnianego: brązowe i złote. To drugie jest znacznie bardziej bogate w substancje odżywcze, podobno lepiej smakuje, ale jest droższe i trudniej je kupić.

z czym się je siemię lniane?, jak używać siemię lniane?, do czego stosować siemię?, właściwości siemienia lnianego, daylicooking



Dlaczego siemię lniane jest dla nas zdrowe?
Siemię lniane to doskonałe źródło kwasu foliowego, kwasów Omega 3, witamin B4 (cholina), B1, B6, E, cynku, błonnika, żelaza i magnezu, a także łatwo przyswajalnego białka. Wśród produktów żywnościowych jest  jest na pierwszym miejscu jeśli chodzi o zawartość lignanów - fitoestrogenów działających jako przeciwutleniacze. Fitoestrogeny pomagają utrzymać równowagę hormonalną u kobiet i łagodzą niepożądane objawy menopauzy. U mężczyzn wspomagają leczenie nowotworu prostaty.
Siemię działa osłonowo i zwiększa wilgotności śluzówki, a zatem zaleca się je stosować przy podrażnieniach gardła, chrypce, suchym kaszlu, a także przy problemach z nadkwasotą, nieżytach i wrzodach żołądka.
Ze względu na dużą ilość błonnika obniża stężenie "złego" cholesterolu (LDL) oraz wspomaga perystaltykę jelit. Sprawdza się zarówno przy biegunkach, jak i zaparciach. Osoby, które dbają o prawidłowo zbilansowaną dietę lub walczące z nadwagą powinny uwzględnić siemię lniane w swojej diecie.


Jak spożywać siemię lniane?
W postaci naparów: 1 łyżeczkę świeżo zmielonego siemienia zalać wrzątkiem. Przykryć i odstawić na 10-15 minut. (Opinie są podzielone czy należy zaparzać siemię lniane, czy też zalewać chłodną wodą. Podczas zalewania go wodą zimną wytwarza się cyjanowodór, ale podobno nie jest on szkodliwy. W internecie znajdziecie więcej informacji na ten temat.)
Jako dodatek do domowych wypieków: ciastek, bułek i chleba. Ja często piekę pszenne bułeczki z dodatkiem siemienia lnianego.
Po uprażeniu - do posypania kanapek, sałatek, past, a także do musli i granoli.
Jako składnik gomasio, czyli mieszkanki uprażonego sezamu z siemieniem lnianym i solą. Jest to pyszny i zdrowy dodatek do kanapek i sałatek.
Domowe zdrowe batoniki również można wzbogacić o dodatek siemienia lnianego.


Siemię lniane w kosmetyce
Ze względu na swoje dobroczynne właściwości nawilżające, siemię lniane warto stosować także w kosmetyce i pielęgnacji. Jest niedrogie, a przygotowanie preparatów proste i szybkie.
Maseczki - szczególnie polecane dla skóry wrażliwej, suchej, skłonnej do podrażnień, która zregeneruje i nawilży. Natomiast skórę tłustą i trądzikową łagodnie oczyści. Łyżkę siemienia lnianego gotować w 3/4 szklanki wody aż do konsystencji gęstej papki. Po przestudzeniu nałożyć na oczyszczoną twarz. Podobną maseczkę można zafundować naszym włosom, ale najlepiej zrobić ją z całych ziaren, a przed nałożeniem na włosy, przecedzić.
Naturalny żel do włosów - 1 łyżkę całych ziaren gotować w 1/2 szklanki wody aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Taki żel nie dość, ze pomoże ułożyć fryzurę, to zabezpieczy nasze włosy przed łamliwością i wypadaniem. Stana się jedwabiste i miękkie.
Łagodzenie podrażnień skóry i zamiast kremu do rąk - gęstym żelem przygotowanym z całych ziaren, smarować przesuszoną lub podrażnioną skórę.
Przesuszone, zgrubiałe i pękające pięty - 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego gotować w około 2 litrach wody przez około 10 minut. Przestudzić i moczyć stopy przez kilkanaście minut. Po takim zabiegu łatwiej jest usunąć zrogowaciałą skórę, a stopy staną się delikatniejsze. 

właściwości siemienia lnianego, do czego stosować siemię lniane?, jak się zaparza siemię?, jak parzyć siemię lniane, daylicooking


Siemię lniane można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Dostępne jest także już zmielone. Ja jednak polecam Wam mielić siemię bezpośrednio przed spożyciem, gdyż, jako roślina bardzo oleista, ma skłonności do szybkiego jełczenia. A to powoduje uwalnianie toksyn i ze zdrowiem nie ma już nic wspólnego. Należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w ciemnym miejscu.

Jeśli znasz jeszcze inne zastosowanie siemienia lnianego - podziel się tym w komentarzu.
  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl