×

Zapiekanka z cukinii, suszonych pomidorów i czerstwego pieczywa

Dzisiejsze danie powstało zupełnie przypadkowo. Nie bardzo miałam pomysł na obiad, a w chlebaku zostało mi sporo pieczywa, które było już mocno podeschnięte. Cukinia kilka dni wcześniej miała być przerobiona na leczo, ale nie doczekała się i zaczęła już lekko więdnąć. Postanowiłam więc zrobić zapiekankę. Czerstwe pieczywo świetnie sprawdza się w roli bazy do zapiekanek. Na słodko lub na słono - można wyczarować pyszne dania. Żałuję, ze mam tylko jedno zdjęcie tej zapiekanki, ale nie przypuszczałam, że tak szybko zniknie ze stołu 😊


co zrobić z suchego chleba, jak wykorzystać czerstwe pieczywo, dania z chlebem, zapiekanka warzywna, daylicooking




Składniki:
1 kg cukinii
1 duża cebula
4 duże ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzy
2 łyżeczki suszonego tymianku
garść suszonych pomidorów
150 g czerstwego pieczywa lub sucharów
3 jajka
mleko do namoczenia pieczywa
2 łyżki oliwy
tłuszcz i bułka tarta do formy

Pieczywo lub suchary namoczyć w mleku. 
Cukinię opłukać i pokroić w plasterki. 
Cebulę obrać i pokroić w grubszą kostkę. 
Czosnek obrać i posiekać.
Suszone pomidory pokroić w mniejsze kawałki.
W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać czosnek i suszone pomidory. Krótko podsmażyć. Na to włożyć pokrojoną cukinię i mieszając poddusić przez kilka minut. Przyprawić solą, tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem. Przełożyć do większej miski i dodać dobrze odciśnięte z mleka pieczywo. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Przelać do pieczywa i cukinii. Całość dobrze wymieszać. 
Formę do zapiekania natłuścić i obsypać bułką tartą. (Można także wyłożyć papierem do pieczenia.) Przełożyć masę i wyrównać ją w formie. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut. Wierzch zapiekanki powinien lekko zarumienić się.
Podawać jako zamiennik ziemniaków (np. do mięs) lub jako samodzielne danie z pikantnymi sosami.

zapiekanka z chleba, dania z cukinii, co zrobić ze starego pieczywa, dania z chlebem, czerstwe pieczywo, daylicooking


Wykorzystujecie czerstwe pieczywo do zapiekanek?


  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl