×

Zabielana zupa rybna z pulpecikami z karpia

Boże Narodzenie to czas, kiedy Polacy jedzą bardzo dużo ryb. Kupujemy różne ryby i przygotowujemy je na wiele sposobów. Niekwestionowanym królem jest jednak karp. Trudno bez niego wyobrazić sobie wigilijną kolację. Najczęściej podawany jest w najprostszej formie, czyli panierowany i smażony. Co jednak z małymi dziećmi, osobami chorymi i na dietach? Dla nich taka forma ryby jest niewskazana. Nie znaczy to jednak, że nie mogą zjeść karpia. Wystarczy podać go inaczej, lżej, najlepiej ugotowanego. Właśnie z myślą o takich osobach przygotowałam pyszna zupę z pulpecikami z karpia. Na pewno jest troszkę więcej pracy niż podczas standardowego smażonego, ale efekt jest wart wysiłku. Tę zupę można przygotować nawet i dwa dni wcześniej, a przed kolacją tylko zabielić i odgrzać. Należy pamiętać jednak o jednym: to musi być dobrej jakości ryba, żeby nasze danie nie "pachniało" na przykład mułem i błotem.

zupa z karpia, karp gotowany, wigilijna zupa rybna, daylicooking



Składniki:
1 niezbyt duży świeży karp - mój miał niecałe 1300 g
2 łyżeczki majeranku + majeranek do przyprawienia zupy
sól do smaku
1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 bułka namoczona w mleku
3 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
1/4 niedużego selera
15 cm pora
2-3 średnie listki laurowe
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
150 ml słodkiej śmietanki (użyłam 30%)
mały pęczek zielonej pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
białko z 1 jajka
mąka do obtoczenia pulpetów (pszenna lub ziemniaczana)

Karpia należy sprawić, czyli oskrobać, odciąć głowę, płetwy i ogon. Odfiletowywać, czyli usunąć kręgosłup i ości, zdjąć skórę. Wszystko dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą.
Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać i przekroić na 3-4 części. Pora przekroić wzdłuż i dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą.
Do garnka włożyć dokładnie umytą głowę wraz płetwami, skórami i kręgosłupem. Dodać warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Zalać wodą w takiej ilości, aby wszystko przykryła. Na niewielkim ogniu ugotować wywar do miękkości warzyw. Ugotowany przecedzić i przyprawić solą.

Oczyszczone mięso zmielić w maszynce do mielenia wraz z dobrze odciśnięta bułką. Przyprawić solą, majerankiem i pieprzem. Dodać białko, szczypiorek i połowę posiekanej drobno zielonej pietruszki. Wszystko razem dobrze połączyć. Formować niewielkie kuleczki i obtaczać je w mące.

Wywar z ryby i warzyw zagotować i trzymając na niewielkim ogniu wkładać stopniowo pulpeciki. Gotować przez około 10-15 minut od wypłynięcia. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem i majerankiem. Po zdjęciu z ognia dodać śmietankę i resztę posiekanej zielonej pietruszki.
Przed podaniem można dodać pokrojoną drobno marchewkę (lub dodatkowo pietruszkę i seler) z wywaru.

W przypadku, kiedy (z różnych powodów) nie chcemy gotować zupy na głowach, można przygotować najpierw wywar z samych warzyw i przypraw. Po przecedzeniu go, ugotować w nim pulpety. Taki wywar jest jednak znacznie mniej esencjonalny.

wigilijna zupa rybna, karp gotowany, zupa z karpia, pulpety rybne, daylicooking


Czy w Waszych domach je się zupę rybną?

  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl