×

Chrupiąca pieczona ciecierzyca, zdrowa i pyszna przekąska

Bardzo lubimy chrupać. Zwłaszcza podczas oglądania filmów czy imprez domowych. Paluszki, chrupki, orzeszki - to wszystko znika w mig. Dzisiaj proponuję Wam, abyście samodzielnie zrobili taką chrupiącą przekąskę z ciecierzycy i zastąpili nią gotowce kupowane w sklepach. Można ją przyprawić według własnych upodobań smakowych. Ja użyłam wędzonej i ostrej papryki oraz odrobiny soli. W prosty i szybki sposób powstaje zdrowa, ale pyszna przekąska do chrupania, bez dodatku konserwantów. Na 1 osobę trzeba liczyć minimum 1 puszkę gotowanej ciecierzycy 😊


prażona ciecierzyca, cieciorka z piekarnika, zdrowa przekąska, przepis na ciecierzycę pieczoną, daylicooking


Składniki:
2 puszki ciecierzycy
3-4 łyżki oleju
sól do smaku
1 łyżka mielonej wędzonej papryki (lub zwykłej słodkiej)
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki

Ciecierzycę przepłukać na sicie. Dobrze odsączyć z wody, a następnie osuszyć jak najdokładniej, najlepiej przy pomocy papierowego ręcznika. Przesypać do miski. Dodać olej i przyprawy. Wszystko razem dobrze wymieszać w taki sposób, aby każde ziarenko było w przyprawach i oleju. Przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozkładając. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez 20-35 minut. Pieczona krócej będzie miała chrupiącą skorupkę, a w środku będzie miękka. Pieczona dłużej będzie cała chrupiąca. W trakcie pieczenia można potrząsać ciecierzycą i próbować, czy osiągnęła odpowiednią chrupkość. 


ciecierzyca z piekarnika, chrupiąca cieciorka, daylicooking


Kochani, życzę Wam wspaniałej zabawy sylwestrowej i cudnego Nowego 2018 Roku ❤


  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl