×

Kruche drożdżowe paszteciki z kapustą

Potrawy z kiszoną kapustą idealnie pasują do świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej, oprócz postnej kapusty z grzybami, z takiej kapusty robimy bigos lub krokiety. U mnie w tym roku zamiast krokietów będą krucho-drożdżowe paszteciki. Można je przygotować znacznie wcześniej i zamrozić. Po rozmrożeniu wstawić na kilka minut do piekarnika i pyszny dodatek do wigilijnego barszczu gotowy. Ciasto, z którego zrobiłam moje paszteciki nie musi wyrastać, więc znacznie przyspiesza to czas przygotowania.Zrobiłam je z mąki pełnoziarnistej, więc są znacznie zdrowsze niż te, robione z tradycyjnej mąki.




Składniki farszu:
700 g kapusty kiszonej
2 średnie cebule
3 łyżki oleju
2 średnie liście laurowe
1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
1 łyżka cukru
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Kapustę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim przełożyć do garnka, dodać niewielką ilość wody. Powinno jej być tyle, żeby kapusta ugotowała się, a nie przypaliła. Pod przykryciem i na niewielkim ugotować do miękkości. Wystudzić, wyjąć liście i pod dokładnym odciśnięciu z wody, zmielić w maszynce do mięsa.
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i na nim podsmażyć cebulę na złoty kolor. Dodać ją do zmielonej kapusty wraz z cukrem i wymieszać. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem.

paszteciki świąteczne, co zrobić z mąki z pełnego przemiału, jak zrobić farsz do pasztecików, daylicooking
garnek Nature


jak się robi paszteciki, kapusta do pasztecików, daylicooking
deska Paloma i nóż Santoku


kruche paszteciki, paszteciki drożdżowe, farsz z kapusty kiszonej, daylicooking
patelnia Nature



Składniki ciasta:
700 g szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam typu 1850)
dodatkowa mąka do podsypywania podczas rozwałkowywania
250 g masła w temperaturze pokojowej
3 jajka
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
50 g świeżych drożdży
ok. 250-300 ml  kwaśnej śmietany

dodatkowo:
jajko lub mleko do posmarowania ciasta
ziarenka do obsypania: kminek, czarnuszka, gruba sól itp.

Drożdże rozetrzeć z cukrem, odstawić na chwilę aż się rozpuszczą.
Do miski przesiać mąkę. Wsypać sól, dodać masło i wszystko razem rozetrzeć lekko palcami. Dodać rozpuszczone drożdże z cukrem, roztrzepane jajka, śmietanę i pieprz. Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto. W razie konieczności dodać więcej śmietany lub mąki. Ciasto nie musi ono wyrastać, od razu można je wałkować.
Ciasto podzielić na 3-4 kawałki. Każdy z nich dość cienko rozwałkować na prostokąt o grubości około 1-1,5 cm. Wzdłuż dłuższego boku nakładać farsz, zostawiając na końcu margines około 1-2 cm bez farszu. Zwijać w rulon (brzeg powinien być pod spodem) i ostrym nożem odkrawać kawałki o szerokości kilku centymetrów. Od razu układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik przy pomocy pędzelka smarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i obsypywać dowolnymi ziarenkami. 
Piec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia.

jak zrobić paszteciki, farsz z kapusty kiszonej, wigilijne paszteciki, co na wigilię, daylicooking

Paszteciki podawać na zimno lub gorąco. Pysznie smakują z czerwonym barszczem.

Przy okazji robienia pasztecików miałam okazję przetestować patelnię i garnek Ambition z serii Nature, bambusową deskę do krojenia i nóż Santoku
Jeśli rozglądacie się za nowymi garnkami lub szukacie prezentu, to polecam Wam serię Nature. Zdjęcia może nie w pełni to oddają, ale i garnek, i patelnia, wyglądają bardzo elegancko i estetycznie. Piękne uchwyty z materiału imitującego drewno nie nagrzewają się i są dobrze dopasowane do ręki. Natomiast nóż Santoku to dobry wybór dla kogoś, kto ceni sobie dobrze leżące w dłoni i bardzo ostre noże.

UWAGA
Na produkty Ambition w sklepie Dajar  na hasło: AMBITNE-GOTOWANIE możecie otrzymać rabat 10%.  Zniżka obowiązuje do 31.12.2017 r.



  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl