×

Taste & Share - mobilna aplikacja dla tych, którzy nie chcą marnować jedzenia

Kwestie nie marnowania jedzenia są mi szczególnie bliskie. W swojej kuchni staram się tak gospodarować, aby straty były jak najmniejsze. Jednak statystyczny Polak rocznie wyrzuca około 52 kg jedzenia. Jeśli przełożymy te dane na 4-osobową rodzinę, to wychodzi, że wyrzuca ona tygodniowo 4 kg jedzenia. Są to naprawdę spore ilości. Nie chcę rozwodzić się tutaj przypominając, że są na świecie kraje, gdzie ludzie umierają z głodu. W Polsce także są rodziny, które żyją na krawędzi ubóstwa, a dzieci chorują z niedożywienia. I nie mówimy o patologii, ale o ludziach w trudnej sytuacji, w której znaleźli się z przyczyn nie do końca zależnych od siebie. 
Ważną kwestią jest także tworzenie śmieci. Zasypujemy się nimi, często zupełnie niepotrzebnie i nierozsądnie. Do tych wszystkich odpadów przemysłowych dochodzą tony jedzenia. Jak sobie z tym radzić?


Taste&Share to aplikacja mobilna, która działa już od października b.r. Jest to program edukacyjno-informacyjny, którego celem jest zwrócenie uwagi na skalę marnowania żywności. Nowe rozwiązania w kuchni, nowe sposoby wykorzystania domowych sprzętów, zwrócenie uwagi na to, jak przechowywać żywności i jak gotować z resztek… takie są założenia programu Taste&Share.



Główne zasady programu Taste&Share
  • rób racjonalne zakupy: przygotowujemy wcześniej listę zakupów, sprawdzamy daty ważności, nie chodzimy na zakupy z pustym żołądkiem, korzystamy z promocji rozsądnie i świadomie;
  • korzystaj ze sprzętu, który zapewni ci najwyższą jakość i pozwoli na niemarnowanie jedzenia;
  • odpowiednio przechowuj produkty spożywcze;
  • pamiętaj o wartości i znaczeniu jedzenia - nie marnuj, dziel się;

Zachęcam Was do odwiedzenia strony internetowej programu Taste&Share, a następnie pobrania aplikacji. Warto gospodarować jedzeniem świadomie, bo, poza niemarnowaniem jedzenia, jesteśmy w stanie oszczędzić sporo pieniędzy. Jeśli w Waszych domach jest problem z wyrzucaniem nadwyżek, zróbcie prosty test: przez miesiąc spisujcie dokładnie co wyrzucacie. Po miesiącu spróbujcie orientacyjnie wyliczyć wartość wyrzuconego jedzenia. Czasami wyliczone kwoty szokują. 


Organizatorem i inicjatorem programu jest firma Electrolux – wiodący producent sprzętu AGD. Partnerami programu zostały organizacje z polskich miast, które w swojej codziennej pracy koncentrują się na ograniczeniu marnowania żywności między innymi przez przekazywanie jej osobom potrzebującym. Cały projekt powstaje przy współpracy z ekspertami i partnerami merytorycznymi – organizacjami pozarządowymi, dla których walka z marnowaniem żywności to główny cel ich działań. Są wśród nich – ekspert programu - Foodsharing Kraków, partnerzy WorldChefs, Zupa na Plantach z Krakowa, Zupa na Placu & Jadłostacja z Rzeszowa, MiserArt z Wrocławia, Podzielimy się z Warszawy oraz Fundacja AllIN z Krakowa, Liga Ochrony Przyrody, Fundacja Homo Sacer, Terazsrodowisko.pl, Ośrodek Działań Ekologicznych.

  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl