×

Naleśniki z kurczakiem i marchewką, zapiekane z sosem pomidorowym i żółtym serem

Dawno już na blogu nie było naleśników. Postanowiłam to nadrobić, bo naleśniki w mojej kuchni goszczą często. Dzisiaj zapraszam Was na naleśniki faszerowane marchewką i mięsem z kurczaka, a potem zapieczone z sosem pomidorowym i serem. Żeby łatwiej było mi zawinąć naleśniki, warzywa pocięłam na kształt makaronu. Pomogła mi w tym zgrabna maszynka firmy Unold.

danie z naleśników, naleśnikowa zapiekanka, zapiekanka z kurczakiem i warzywami, obiad, daylicooking


Składniki:
naleśniki:
3/4 litra zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
tłuszcz do smażenia

farsz:
2 średnie piersi z kurczaka
sól, słodka papryka, ostra papryka - do smaku
300 g marchwi
1 średni por - 10 cm odkroić do sosu
3 większe ząbki czosnku
50 g masła
2 łyżki oliwy

sos:
10 cm pora
1 puszka pomidorów
1 łyżka oliwy
1 duży ząbek czosnku
sól do smaku
1 łyżeczka cukru
świeżo mielony pieprz do smaku

dodatkowo:
kawałek twardego żółtego sera
mała garść listków bazylii

Na początek należy usmażyć naleśniki.
Do wyższego naczynia wlać wodę, wsypać sól i cukier. Dodać mąkę. Wszystko razem dobrze połączyć. Wbić jajka i zmiksować. Ciasto odstawić na około pół godziny.
Na rozgrzanej patelni i natłuszczonej smażyć cienkie naleśniki. Ja do natłuszczania używam pędzelka silikonowego zamoczonego w oleju. Z podanej porcji wychodzi 12-16 naleśników w zależności od wielkości patelni.

Farsz
Kurczaka oczyścić, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w wąskie paski o grubości około 2 cm. Przyprawić solą, słodką i ostrą papryką. Odstawić do lodówki.
Marchew obrać i pociąć w maszynce na "makaron". Pora oczyścić, przekroić wzdłuż i wypłukać pod bieżącą wodą. Pokroić w półplasterki średniej grubości. Czosnek obrać i drobno posiekać.
Patelnię rozgrzać, wlać łyżkę oliwy i krótko obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Powinno tylko zamknąć się. Po zdjęciu go z patelni, włożyć na nią pokrojonego pora i posiekany czosnek. Zeszklić wszystko razem. Przyprawić solą do smaku. Zdjąć z ognia i dołożyć masło. Po rozpuszczeniu się go, dokładnie wymieszać z porem i czosnkiem.

Na naleśniki nakładać 1 łyżkę pora z czosnkiem i masłem - rozsmarować. Na to kłaść mięso i małą garść marchewkowego "makaronu. Całość zwijać dość ciasno, ale nie za mocno, żeby naleśniki nie porozrywały się.

Sos
Czosnek obrać i posiekać. Pora pokroić w półplasterki. Pomidory wyjąć z puszki i pokroić je drobno.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pora i czosnek. Krótko podsmażyć. Dołożyć pokrojone pomidory i sok z puszki. Wszystko mieszając zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem.

Na dno naczynia do zapiekania wylać sos. Na sosie układać pozawijane naleśniki. Wierzch posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 20-35 minut. Ser powinien się lekko zrumienić.

Podawać posypane świeżą bazylią.

Przygotowane w taki sposób naleśniki są bardzo delikatne i miękkie w środku. Z wierzchu chrupiące dzięki serowy żółtemu. Jest to danie bardzo sycące, a z takiej porcji wychodzi ich 9-12 sztuk. Jeśli nie chcecie chrupiącej góry, wtedy wystarczy zapiec naleśniki pod przykryciem.

nalesniki z warzywami, zapiekane naleśniki, zapiekanka naleśnikowa, zapiekanka z naleśników, daylicooking


Jak już wspomniałam, żeby szybciej i sprawniej poradzić sobie z krojeniem warzyw, użyłam elektrycznego spiralizera firmy Unold. Jest to urządzenie dość zgrabne i proste do złożenia. Posiada wygodny pojemnik, który można wykorzystywać także do innych celów (oczywiście kuchennych), gdyż nie jest przymocowany na stałe. Wstawia się go po prostu pod ostrze, które ścina warzywa.
Do maszynki dołączone są 4 różne ostrza, ścinające różnej szerokości i grubości warzywne "makarony": od cienkich nitek po szerokie wstążki.





Początkowa praca z urządzeniem wymaga cierpliwości. Trzeba wyczuć w jaki sposób wkładać warzywa, aby uzyskać najbardziej zadowalający efekt. Najlepiej sprawdzają się warzywa jędrne i twarde. W zestawie znajduje się popychacz, na który można nabić końcówkę np. marchewki. To znacznie ułatwia pracę. Nie należy popychać warzyw palcami, gdyż ostrza są naprawdę ostre i można poważnie się skaleczyć. Złożenie maszynki jest bardzo proste, wręcz intuicyjne. Pojemnik na warzywa, popychacz, mocowanie i pokrywę z otworem wsadowym można myć w zmywarce. Jeśli użyjemy programu z niską temperaturą, wtedy można dołożyć także ostrza. Ja jednak nie jestem zwolenniczką mycia żadnych noży w zmywarce, gdyż to bardzo je tępi.

Co można przygotować z produktów pociętych przez spiralizer?
  • warzywne makarony
  • spiralne cieniutkie frytki, nie tylko z ziemniaków
  • placki warzywne 
  • sałatki
  • surówki
Cechy maszynki:

  • Zasilanie: 80 W, 220-240 V~, 50/60 Hz
  • waga: ok 1.5 kg
  • długość przewodu: ok 90 cm
  • spiralna tarka do tworzenia kolorowych, warzywno-owocowych „makaronów”
  • kompaktowa konstrukcja łatwa w przechowywaniu
  • pojemność około 1,25 l
  • 4 wymienne tarki do przygotowywania różnych kształtów
  • grubość cięcia: ok. 3,5mm / 5mm / 8mm / 55mm
  • tarki, lej oraz popychacz mogą być łatwo przechowywane wewnątrz pojemnika
  • wyjmowane części można myć w zmywarce
  • bezpieczeństwo: włącznik, antypoślizgowe stópki, wygodne chowanie przewodu

Lubicie w taki sposób pocięte warzywa? Używacie takich tarek?

  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl