×

Domowa kiszona czerwona kapusta

Na kiszonki czas jest zawsze. Można kisić cały rok i na bieżąco zajadać się zdrowymi kiszonkami. Dlaczego są takie zdrowe? Zawierają bakterie kwasu mlekowego, a więc są naturalnym probiotykiem.  Oprócz tego dostarczają całe mnóstwo witamin, minerałów i błonnika. Sklepowe kiszonki nie zawsze są naprawdę kiszonkami, bo znaczna ich część jest zakwaszana sztucznie, najczęściej octem. Ani to smaczne, ani zdrowe. Kiszenie warzyw nie jest skomplikowane, można więc robić to samodzielnie w domu, w niewielkich ilościach. 
Najpopularniejsza do kiszenia jest kapusta. Jeszcze niedawno nasze mamy i babcie obowiązkowo kisiły jesienią nie tylko poszatkowaną kapustę. Kiszono niewielkie główki w całości, umieszczając je między pociętymi wiórkami, a także jabłka. Z takiej ukiszonej całej główki przygotowywano gołąbki, pyszne jak żadne. Dzisiaj zapraszam Was na kiszoną czerwoną kapustę. Wystarczy niewielka główka, aby po tygodniu czy dwóch, cieszyć się pyszną surówką.

kiszonki bogate w probiotyki, domowe kiszonki, modra kapusta kwaszona, kiszona kapusta, daylicooking



Składniki:
2 kg czerwonej kapusty
2 lekko czubate łyżki soli
2 średnie liście laurowe
2/3 łyżeczki ziaren ziela angielskiego

Z kapusty usunąć zewnętrzne, brzydkie liście. Poszatkować ją przy użyciu noża lub szatkownicy.  Przełożyć do dużej miski, wsypać sól, dodać liście laurowe, ziele angielskie i dobrze wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut i ponownie wymieszać. Kapusta powinna w tym czasie puścić sok. Przełożyć ją do dużego wyparzonego wrzątkiem naczynia, na przykład do kamionkowego garnka lub słoja. Mocno ugnieść, aby usunąć powietrze spomiędzy kawałków kapusty. Na górze powinno się zebrać sporo soku. 
Na wierzchu położyć talerzyk, a na nim coś ciężkiego. Można wykorzystać wypełniony wodą słoik.  Ważne, żeby kapustę mocno docisnąć. Odstawić na 7-10 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie można przełożyć do mniejszych słoików, dokładnie i mocno ugniatając ją. Przechowywać w lodówce. Najlepiej przygotowywać taką kapustę w ilościach, które w miarę na bieżąco będziemy zjadać. Można też zrobić jej więcej, a po ukiszeniu i dokładnym ugnieceniu jej w słoikach, pasteryzować przez 10-12 minut.


modra kapusta, domowe kiszonki, kiszona kapusta domowa, daylicooking, probiotyki z kiszonek

Co można zrobić z takiej kapusty?
  • surówki
  • kapustę zasmażaną
  • zupę


Lubicie czerwona kapustę? Jedliście kiszoną?

  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl