×

Chilli con carne

Facebook to straszny pożeracz czasu, ale ma też swoje dobre strony: można odnaleźć dawnych znajomych. Jakiś czas temu, właśnie w taki sposób odnaleźliśmy się z Rafałem, kolegą ze szkolnych lat. Wtedy trzymaliśmy się razem i z perspektywy lat mogę śmiało powiedzieć, że był jednym z najfajniejszych ludzi z tamtego czasu. Teraz, po latach, łapiemy się czasem na Facebooku i własnie podczas jednej z takich rozmów zostałam poproszona o przepis na chilli con carne. Co tu dużo gadać: zapomniałam o tym, aż mi wstyd. Nadrabiam jednak dzisiaj i oto jest: chilli con carne, specjalnie dla Rafała. Mam nadzieję, że mi wybaczy tę sklerozę 😊
Danie z gatunku średnio fotogenicznych, ale za to niesamowicie pyszne i piekielnie ostre. Nazwa oznacza dokładnie "chilli z mięsem". Jeśli więc lubicie pikantne potrawy, to jest to coś dla Was.


najlepszy przepis na chilli con carne, co to jest chilli con carne, jak się robi chilli con carne, daylicooking



Składniki na 4-5 porcji:
500 g mielonej wołowiny
4 duże ząbki czosnku
1 papryka czerwona
2 średnie cebule
300 g pomidorów (mogą być z puszki)
1 puszka czerwonej fasoli w zalewie (około 400 g)
1-3 papryczki chilli (w zależności jaką ostrość jesteśmy w stanie znieść)
2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
2 lekko czubate łyżki suszonego oregano
3 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki (opcjonalnie)
sól do smaku
2 łyżki oleju

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać drobno.
Papryczkę chilli przekroić, usunąć pestki i posiekać drobno. Czerwoną paprykę przekroić, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić ją. Dołożyć czosnek i posiekaną papryczkę chilli, krótko przesmażyć. Wsypać słodką paprykę, wędzoną paprykę, oregano i kumin. Wymieszać i smażyć przez kilkanaście sekund. Włożyć mięso i mieszając usmażyć. Dodać pokrojoną paprykę i całość dusić przez kilka minut. Wlać ok. 200 ml wody, przyprawić solą, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut.
Po tym czasie dodać pokrojone pomidory i gotować kilka minut. Na końcu dodać odsączoną (ale nie płukaną) z zalewy czerwoną fasolę. Wymieszać i gotować przez 1-2 minuty.
Chilli con carne najlepsze jest na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki dobrze się przegryzą.

danie meksykańskie, kuchnia meksykańska, co to jest chilli con carne, jak się robi chilli con carne, daylicooking


Trudno znaleźć jedyny i słuszny przepis na chilli con carne. Jest to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej i pewnie odmian ma tyle, co nasz rodzimy bigos. Podstawą są wołowina mielona (lub bardzo drobno posiekana), chilli, czosnek, cebula, papryka i pomidory. Czasami dodaje się czerwoną fasolę czy kukurydzę. Chilli con carne musi być bardzo ostre, ale w takim stopniu, aby dało się zjeść. Ja do tego dania dodałam 1 większą papryczkę chilli, ale są tacy, którzy dodają nawet 4. Proponuję jednak zacząć od 1, a potem ewentualnie doprawić mieloną. Przy następnym robieniu chilli con carne można dorzucić ich więcej.

Chilli con carne podaje się z ryżem lub tortillą.


  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl