×

Blender kielichowy IN Amica i jesienne koktajle owocowo-warzywne

Jakiś czas temu przyjechał do mnie blender firmy Amica. Jest to model BTK 5011 IN z linii Amica IN. Przyznam się Wam, że do tej pory nie miałam styczności z tą marką i byłam bardzo ciekawa wrażeń. Żeby sprawdzić jak sprawuje się ten blender postanowiłam użyć go do przygotowywania jesiennych koktajli. Czas przeziębień i infekcji dopadł i mnie, więc była to doskonała okazja do wzmocnienia się właśnie koktajlami, które zawierają moc błonnika, mikroelementów i witamin. Trudno zliczyć ile tych koktajli przygotowałam już, bo przynajmniej raz dziennie blender jest w użyciu. Dzisiaj zapraszam Was na trzy z nich i moją subiektywną opinię na temat blendera.


test blendera, wzmacniające smoothie, witaminowe koktajle, amica, daylicooking



opinia na temat blendera Amica, test blendera, sprzęt od Amica, dzban szklany w blenderze, daylicooking


Wszystkie koktajle muszą być zawsze przygotowywane z najwyższej jakości produktów. Nie używajcie do nich nadpsutych warzyw i owoców. Odkrojenie nadgniłego kawałka niewiele da, gdyż bakterie z łatwością rozprzestrzeniły się po całym owocu czy warzywie. Widoczne gołym okiem zepsucie to tylko efekt ich działania. Proporcje podane w przepisach są na 2 porcje.


Koktajl zielony:
garść jarmużu
1 gruszka
1 kiwi
1 cm imbiru
ok. 200 ml wody

Jarmuż opłukać dokładnie pod zimną bieżącą woda. Oderwać liście od twardej łodyżki. Gruszkę przekroić. Usunąć gniazdo nasienne i ogonek. Pokroić w mniejsze kawałki. Kiwi obrać ze skórki, przekroić. Imbir oskrobać.
Wszystkie składniki wraz z wodą przełożyć do blendera i zmiksować na dowolny stopień rozdrobnienia. W razie potrzeby dolać więcej wody i ponownie chwilę miksować.
recenzja blendera, opinia na temat blendera Amica, test sprzętu Amica, daylicooking, smoothie




Koktajl wzmacniający:
1 jabłko
1 brzoskwinia
1 gruszka
1 łyżka łuskanego słonecznika
spora szczypta mielonego cynamonu
pasta z kurkumy na czubku noża
ok. 200 ml wody

Słonecznik lekko podprażyć na suchej patelni. Wystudzić. 
Jabłko i gruszkę przekroić, usunąć gniazda nasienne i ogonki. Pokroić na mniejsze kawałki. Brzoskwinie przekroić, usunąć pestkę i również pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko przełożyć do blendera. Dolać wody, dodać słonecznik, cynamon i kurkumę. Całość zmiksować do odpowiedniej gładkości. Gdyby napój był zbyt gęsty, wtedy można dolać więcej wody i ponownie chwilę miksować.
blender, test sprzętu, koktajl z kurkumą i cynamonem, rozgrzewające smoothie, daylicooking

Koktajl różowy:
2 jabłka
1 brzoskwinia
1 średni burak
250 ml mleka migdałowego
szczypta ostrej papryki

Buraka umyć i obrać ze skóry. Owoce umyć. Z jabłka wyciąć gniazdo nasienne, z brzoskwini usunąć pestkę. Wszystko pokroić w mniejsze kawałki i przełożyć do blendera. Zmiksować z mlekiem migdałowym i ostrą papryką. Gdyby koktajl był zbyt gęsty, wtedy dolać więcej mleka lub uzupełnić wodą i ponownie krótko zmiksować.
różowe smoothie, koktajl z buraka, koktajl z mlekiem migdałowym, jesienne wzmocnienie, daylicooking




Blender BTK 5011 IN jest w kolorze czarnym matowym. Łatwo się go czyści. Dzban jest szklany, więc można w nim miksować gorące produkty, ale maksymalnie do temperatury 65 °C. Jest dość ciężki, co uważam za ogromny plus, gdyż to zapobiega podskakiwaniu na blacie podczas pracy. Dodatkowo posiada antypoślizgowe nóżki. Sam dzban można odkręcić od jego podstawy z nożami, a wtedy można go umyć w zmywarce. (Ja polecam, po wstępnym przepłukaniu dzbanka, wlanie wody z odrobiną płynu i włączenie go na kilkanaście - kilkanaście sekund. Wszystko dokładnie się umyje, wystarczy potem tylko czystą wodą wypłukać dzban.)

test blendera, recenzja, Amica, blender kielichowy, daylicooking


Fantastycznym rozwiązaniem jest mocowanie dzbana do korpusu: nie wkręca się go, lecz wstawia, gdyż obie części (dzban i korpus) są odpowiednio wyprofilowane.

Blender posiada włącznik - pokrętło o płynnej regulacji prędkości obrotów. Dodatkowo, wciskając go uruchamia się funkcja PULSE, czyli obrotów pulsacyjnych. Co to oznacza? W momencie trzymania przycisku, blender pracuje na najwyższych obrotach. Puszczając go, wraca do najniższych - oczywiście pod warunkiem, że pokrętło jest na nich ustawione. Po włączeniu zapala się ledowa kontrolka w pięknym niebieskim kolorze.

jak sprawuje się blender Amica, test sprzętu, recenzja blendera, Amica, daylicooking

Pokrywa dzbana przylega doskonale dzięki solidnej uszczelce. W pokrywie jest otwór na korek, który po zdjęciu pozwala na dołożenie produktów do dzbana bez konieczności zdejmowania całej pokrywy. Sam korek jest jednocześnie miarką, przydatną w sytuacji kiedy trzeba precyzyjnie odmierzyć ilość składników.

recenzja, test sprzętu, test blendera, daylicooking


Blendera nie należy używać dłużej niż 2 minuty, a przy rozdrabnianiu twardych produktów dłużej niż 1 minutę. Po tym czasie należy go wyłączyć i odczekać około 5 minut. Posiada on zabezpieczenie przed przegrzaniem i jeśli będzie działać zbyt długo, to po prostu się wyłączy. Warto jednak nie dopuszczać do takich sytuacji, gdyż to zawsze źle wpływa na trwałość każdego urządzenia. 

W blenderze można także rozdrabniać twarde produkty takie jak: marchew, orzechy czy kostki lodu.

Kilka informacji technicznych:
  • moc - 800 W
  • pojemność dzbana - 1500 ml
  • posiada zabezpieczenie przed przegrzaniem
  • posiada zabezpieczenie przed uruchomieniem bez wstawionego dzbanka
  • system zwijania kabla - pod podstawą blendera
  • obudowa wykonana jest ze stali szlachetnej
  • nóż zrobiono ze stali nierdzewnej
  • szklany dzban
  • miarka w pokrywie blendera
  • funkcja kruszenia lodu
  • podświetlenie LED nad włącznikiem


Czy warto kupić ten blender?

Blender kosztuje ok. 250 zł. Jest estetycznie i solidnie wykonany. Ładnie wygląda na blacie kuchennym. Jego moc jest wystarczająca do miksowania zarówno miękkich owoców jak i twardych warzyw, orzechów czy lodu. Pracuje niezbyt głośno i nawet moje koty, które nie lubią hałasu, niezbyt zwracają uwagę na dźwięk włączonego blendera. Używam go od kilku tygodni przynajmniej raz dziennie, więc zdążyliśmy się już zaprzyjaźnić. Świetnie sprawdza się do robienia ciasta naleśnikowego, a także do ciasta marchewkowego. Jedynym minusem jest jak dla mnie trochę zbyt krótki przewód (1 metr), ale z tym można sobie jakoś poradzić.
Do tej pory używałam blendera z mniejszym i  plastikowym dzbankiem. Szklany jest praktyczniejszy, znacznie łatwiej się czyści i nie ma obaw, że z czasem zacznie się przebarwiać.
Moim zdaniem jest to dobry sprzęt i po tych kilku intensywnych tygodniach uważam, że warto go mieć w swojej kuchni. Polecam!



Korzystacie z takich blenderów? Robicie w nich tylko koktajle, czy może coś jeszcze?



*Wpis powstał we współpracy z firmą Amica.
  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl