2,3K
Sezon na grzyby w pełni. W tym roku obrodziły wyjątkowo, wiec chyba goszczą w każdym domu. Ja akurat nie chodzę na grzyby, bo zwyczajnie nie znam się na nich. Nie chciałabym zafundować sobie i moim bliskim ostatniej wieczerzy ? Na szczęście mam w swoim otoczeniu kilka zaufanych osób, które mnie grzybami obdarowują. Mogę więc powiedzieć, że i dla mnie ten sezon grzybowy był udany. Skoro jednak tak dużo ich w lasach, to warto zrobić trochę przetworów. Oprócz standardowych grzybów w occie polecam Wam grzyby duszone w pomidorach. Przepis ten mam od wielu lat i jak tylko nadarza się okazja, to staram się zrobić przyjemniej kilka słoiczków. Są naprawdę pyszne. Proporcje podaję dość orientacyjnie. Modyfikujcie je dowolnie według własnego gustu.
Składniki:
1 większa cebula
1/2 kg świeżych grzybów – dowolnych, ulubionych
3 większe pomidory
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki oleju
Grzyby oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki, mniej więcej jednakowej wielkości.
Cebulę obrać i pokroić w piórka lub grubszą kostkę. Czosnek obrać i posiekać.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w mniejsze kawałki.
Na oleju zeszklić cebulę, dodać grzyby. Wszystko podsmażyć (mieszając) przez 4-6 minut. Dodać pomidory i czosnek. Wymieszać i razem udusić do miękkości. Pod koniec duszenia przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Tak przygotowane grzyby można jeść prosto po przyrządzeniu lub wkładać do słoików i pasteryzować przez kilkanaście minut.
Robicie przetwory z grzybów? Jakie?