×

Grzyby duszone w pomidorach

Sezon na grzyby w pełni. W tym roku obrodziły wyjątkowo, wiec chyba goszczą w każdym domu. Ja akurat nie chodzę na grzyby, bo zwyczajnie nie znam się na nich. Nie chciałabym zafundować sobie i moim bliskim ostatniej wieczerzy 😊 Na szczęście mam w swoim otoczeniu kilka zaufanych osób, które mnie grzybami obdarowują. Mogę więc powiedzieć, że i dla mnie ten sezon grzybowy był udany. Skoro jednak tak dużo ich w lasach, to warto zrobić trochę przetworów. Oprócz standardowych grzybów w occie polecam Wam grzyby duszone w pomidorach. Przepis ten mam od wielu lat i jak tylko nadarza się okazja, to staram się zrobić przyjemniej kilka słoiczków. Są naprawdę pyszne. Proporcje podaję dość orientacyjnie. Modyfikujcie je dowolnie według własnego gustu.

przetwory z grzybów, grzybowe przetwory, grzyby ze słoika, daylicooking, dary jesieni


Składniki:
1 większa cebula
1/2 kg świeżych grzybów - dowolnych, ulubionych
3 większe pomidory
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki oleju

Grzyby oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki, mniej więcej jednakowej wielkości.
Cebulę obrać i pokroić w piórka lub grubszą kostkę. Czosnek obrać i posiekać.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w mniejsze kawałki.
Na oleju zeszklić cebulę, dodać grzyby. Wszystko podsmażyć (mieszając) przez 4-6 minut. Dodać pomidory i czosnek. Wymieszać i razem udusić do miękkości. Pod koniec duszenia przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Tak przygotowane grzyby można jeść prosto po przyrządzeniu lub wkładać do słoików i pasteryzować przez kilkanaście minut. 

Robicie przetwory z grzybów? Jakie?


  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl