×

Krem z pietruszki

Uwielbiam przecierane zupy. Po zmiksowaniu nabierają nieco innego smaku. Zauważyliście? Najsmaczniejsze są te najprostsze, z niewielkiej ilości składników. Dzisiaj padło na pietruszkową, bo udało mi się kupić prawdziwą pietruszkę. Tak, UDAŁO MI SIĘ. Ostatnio mam wrażenie, że w sklepach mają nas za kompletnych ignorantów. Zamiast pietruszki wciskają nam pasternak. Podobny, ale jednak to nie pietruszka. Nie mam nic przeciwko niemu, ale - O RANY! - nienawidzę oszukiwania! Pasternak jest większy i pachnie odrobinę inaczej. Ma sporo wartości odżywczych, ale nie jest pietruszką. I nie będzie nawet jeśli ktoś na skrzynce napisze inaczej. Drodzy sprzedawcy, nie róbcie nas w konia. Upss...raczej w pasternak.
A skoro już udało mi się kupić piękną i świeżutką pietruszkę, to zrobiłam z niej zupę krem. Pyszną, pachnącą i pietruszkową. Jeśli dodacie mniej wody, wtedy może być dodatkiem do drugiego dania, zamiast ziemniaków czy ryżu.


zupa krem, zupa pietruszkowa, pasternak, pietruszka, obiad, daylicooking


Składniki:
500 g pietruszki
około 10 cm białej części średniej grubości pora
około 1 litr wody
50 g masła
1 łyżka oliwy
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

dodatkowo:
groszek ptysiowy lub drobne grzanki
200 ml słodkiej śmietanki

Pietruszkę obrać lub oskrobać. Opłukać i pokroić w średniej wielkości kostkę.
Pora wypłukać pod bieżącą zimną wodą i pokroić w cienkie plasterki.
W garnku rozgrzać oliwę i na średnim ogniu zeszklić pora. Dodać pietruszkę i mieszając poddusić przez około 2 minuty. Wlać wodę, dodać sól, przykryć garnek i na małym ogniu ugotować całość do miękkości.
Po ugotowaniu zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Jeśli będzie zbyt gęste, wtedy można wlać śmietankę lub wodę. Dodać masło, doprawić solą i pieprzem. 
Podawać z drobnymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.


krem z pietruszki, jak zrobić zupę krem?, pietruszka czy pasternak, daylicooking


Jeśli lubicie pietruszkę, to spróbujcie także kremu z pietruszki, selera i jabłek, z dodatkiem listków szałwii przysmażonych na maśle.

jesienne zupy, daylicooking




  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl