×

Z gruntu dobre - warsztaty kulinarne z firmą Sokołów i nowa linia produktów

Zasadniczo ten wpis powinien pojawić się kilka miesięcy temu, gdyż warsztaty odbyły się 13. lutego. Nie były to typowe warsztaty kulinarne, lecz połączone z prezentacją nowej linii produktów marki Sokołów. Jest to linia...wegetariańska. Tak, nie pomyliłam się. Firma przygotowała produkty bezmięsne, oparte tylko na produktach roślinnych. Te produkt właśnie wchodzą do sprzedaży, więc kiedy poczytacie o nich, to będziecie mogli poszukać ich w sklepach.


Warsztaty kulinarne, które organizuje firma Sokołów odbywają się w uroczym dworku w Woli Suchożebrskiej niedaleko Siedlec. Samo miejsce jest niezwykle ciekawe. Dworek powstał w XVIII wieku, a w roku 2014 stał się własnością firmy Sokołów, która odrestaurowała go łącząc nowoczesność z tradycją. Więcej na temat historii tego miejsca możecie znaleźć na stronie internetowej Akademii Smaku.

Warsztaty "Z gruntu dobre" były podzielone na dwie części. Na początek zaprezentowano nam produkty, które miały wchodzić w skład tej nowej linii. Każdy z nas otrzymał formularz, gdzie można było zapisywać uwagi dotyczące smaku, zapachu, konsystencji i proponowanego opakowania. Możemy chyba śmiało powiedzieć, że nasze uwagi przyczyniły się do tego jak te produkty teraz finalnie smakują i wyglądają. Wybieraliśmy również nazwę linii.









Gościem warsztatów była Monika Mrozowska, którą zapewne większość z nas kojarzy z kultowego serialu "Rodzina zastępcza". Monika jest także orędowniczką zdrowego i racjonalnego odżywiania. Opowiedziała nam o tym jak to się stało, że przestała jeść mięso i jaki rodzaj kuchni jest w jej domu. Fleksitarianizm (bo o nim mowa) to inaczej elastyczność i różnorodność. Jemy różne produkty i nie nastawiamy się na ortodoksyjną dietę. W jednym domu mogą obok siebie spokojnie funkcjonować zwolennicy weganizmu, wegetarianizmu i jedzący wszystko.

Po degustacji, dyskusji i kilku prostych ćwiczeniach gimnastycznych poprowadzonych przez Monikę Mrozowską, przeszliśmy do kuchni. Pod okiem szefa kuchni Dominika Moskalenko i Moniki Mrozowskiej przygotowaliśmy kilka pysznych potraw. Monika pracowała razem z nami, co - nie ukrywam - było dla nas frajdą. Fajnie było pogadać chwilę "przy garach".













Po jedzeniu, które wspólnie przygotowaliśmy, i które było pyszne, przyszła pora na zdjęcia i - niestety - powrót do domu. Ten dzień minął zdecydowanie zbyt szybko. Poniżej możecie zobaczyć krótki film, który powstał podczas tych warsztatów.



"Z gruntu dobre" to nazwa nowej linii produktów zawierających wyłącznie warzywa oraz składniki roślinne (kasze, pestki, nasiona, orzechy) i naturalne przyprawy. Jest to propozycja dla osób, które chcą w prosty i wygodny sposób wzbogacić swój codzienny jadłospis w produkty roślinne. „Z gruntu dobre” to szeroka gama produktów i smaków: Pasta z białej fasoli, Pasta z cukinii z suszonymi pomidorami, Pasta warzywna z ciecierzycą, Pasztet warzywny, Pasztet z soczewicy z żurawiną. Produkty te nie mają w swoim składzie izolatów lub koncentratów białek (np. sojowych, grochu, jaj), ani żadnych substancji dodatkowych. Linia powstaje z zachowaniem najwyższych standardów jakości i bezpieczeństwa – to produkty z tzw. „czystą etykietą”, zawierające wyłącznie naturalne dodatki.





Produkty z linii "Z gruntu dobre" już możecie spotkać w sklepach. Na początku będą dostępne w sklepach własnych Delikatesy Mięsne Sokołów, a dystrybucja będzie stopniowo rozszerzana o kolejne placówki. Właśnie dlatego ten wpis publikuję dopiero teraz. Gdyby pojawił się zimą, wtedy zapomnielibyśmy już o nim, a pojawienie się nowych produktów było niezauważalne 😊
Firmie Sokołów dziękuję za zaproszenie na tak ciekawe warsztaty.


  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl